Fond ohrožených dětí šetří: Snižuje se počet Klokánků i azylových domů

Praha - Fond ohrožených dětí (FOD) připraví plán úsporných opatření, dohodl se na tom s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. Fond má také předložit přesný popis, jak by využil mimořádnou dotaci 30 milionů, o které bude příští středu jednat vládat. Na sociálních odvodech totiž dluží přes 20 milionů, desítky milionů pak za provoz nebo na výplatách zaměstnancům. Exekuce je ale zatím pozastavena.

Zhruba před měsícem byl novým šéfem fondu zvolen Jan Vaněk, který po jednání s ministryní nastínil některé úspory. Pokud se týká Klokánků, z původního počtu 28 jich funguje 23. Z pěti zařízení děti odešly do náhradní rodinné péče a Klokánky se uzavřely. Podle Vaňka šlo hlavně o malá rodinná zařízení.

Snížit se má také počet azylových domů, z pěti zařízení by do budoucna měla fungovat tři. Fond ohrožených dětí také bude snižovat počet svých poboček. „V době, kdy jsme Fond přebírali, jich fungovalo 23, v současné době jsme na 15 a výhled vypadá na deset nebo devět poboček,“ dodal Jiří Vaněk.

Peníze od státu nemohou jít na splacení dluhu

Vláda má o mimořádné dotaci 30 milionů, kterou navrhuje ministerstvo financí, jednat příští středu. „Potřebujeme, aby bylo opravdu vidět, jestliže bude dotace schválena, na co přesně půjde a jestli skutečně Fondu ohrožených dětí pomůže,“ uvedla Marksová. Podotkla, že peníze od státu se nesmějí použít na splácení dluhu. 

Ministryně mimořádnou finanční výpomoc fondu považuje za „trošku nefér“ vůči ostatním organizacím, které podobné služby nabízejí. Některé prý musely provoz omezit či ukončit. „Soutěž v tuto chvíli je trošku neférová. Na druhou stranu my nechceme, aby Fond ohrožených dětí zanikl,“ dodala ministryně.  

Ministr financí Andrej Babiš předložil vládě návrh na mimořádnou dotaci pro Klokánky bez předchozího projednání - podle Marksové tak v dokumentu chybí zásadní údaje. V případě schválení by peníze do fondu putovaly ze státního rozpočtu, nikoli z rozpočtu ministerstva.

Podle Vaňka dodá fond potřebné podklady do pondělí. „Zatím se opravdu bavíme o 30 milionech. Dál budeme dělat rozvahu, jestli by stačila částka nižší,“ uvedl po jednání šéf FOD. Finanční výpomoc od státu by fond podle něj použil na provoz. Dluhy by se snažil srovnat z peněz od sponzorů či z prodeje budov.   

Fondu ohrožených dětí teď pomáhají hlavně sponzoři. Třeba děti z Klokánku v pražských Štěrboholích mohou díky sponzorským darům odjet na tábor. „Na nějaké velké investice, jako je vybavování bytů nebo pořizování nových spotřebičů, to v současné době určitě není,“ dodává ale Barbora Černá, která je ve Štěrboholích zástupce vedoucího. Ivana Rychtaříková se v tomto Klokánku stará o čtyři děti – ona sama dostala naposledy dubnovou výplatu. Snaží se ale, aby děti finanční problémy nepocítily: „Máme možnost jezdit na koupaliště, připravujeme dětem program, aby si užili třeba opékání buřtů.“

Bývalá předsedkyně fondu Marie Vodičková si v minulosti opakovaně stěžovala na nedostatek peněz a malé příspěvky od státu. Žádala pro Klokánky o mimořádné dotace a výjimky. Ministerstvo práce to však zamítlo, podle něj fond dlouhodobě špatně hospodařil. To připouští i Vaněk. Zmínil mimo jiné pořizování budov v době, kdy na ně FOD neměl dost peněz.

Vydáno pod