Jedno pivo a jedu - senátoři chtějí prolomit nulovou toleranci

V Senátu se rodí legislativní návrh, který by prolomil nulovou toleranci vůči alkoholu za volantem. Podle senátora a starosty Teplic Jaroslava Kubery (ODS) by přestupek nebyl ukazatel 0,5 promile alkohol-testeru, vyšší už ano. Oficiálně v Česku nulová tolerance platí, neoficiálně ale policisté tolerují řidiče, kteří nadýchají do 0,3 promile. V takovém případě totiž není bezpečně prokazatelné, že skutečně alkohol před jízdou pili, protože než stihnou s hříšníkem dojet do nemocnice, krevní test už alkohol neprokáže.

„Opilec samozřejmě za volant nepatří, ale i technicky se dá prokázat, že jedno pivo není příčinou dopravní nehody,“ tvrdí senátor ODS, podle něhož policisté píší do kolonky při nehodě automaticky alkohol, i kdyby jeho hladina u řidiče byla sebenižší. Už je jim pak jedno, jestli řidič nebo řidička za volantem telefonovali, případně nedávali pozor z jiného důvodu. Proto považuje tyto statistiky za velice ošidné.

Jedním z motivů je podle Kubery rovněž snaha zabránit stavu, který sám označil jako „švejkovský“, a sice prokazování právě nízké hladiny alkoholu v krvi. Když se tolerance zvedne nad 0,5 promile, bude prokazatelné požití alkoholu před jízdou, protože během cesty do nemocnice na test ho řidič nestačí odbourat.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc oponuje, že praxe, kdy policisté jsou shovívaví k naměřené hladině zhruba do 0,3 promile, vychází z takzvané technické tolerance, za kterou se považuje 0,24 promile. Ta se odvíjí od jisté míry nepřesnosti měřicích přístrojů, stejně jako od fyziologicky dané přítomnosti alkoholu v těle některých lidí. Při zvýšení zákonné tolerance na 0,5 promile by se ale tato technická musela i nadále zohledňovat, čímž by podle Tejce došlo v konečném součtu k toleranci 0,74. S tím ale Kubera nesouhlasí, hranice by podle něj byla stanovena na 0,5 včetně technické a žádné navýšení by se nekonalo.

Základ sporu je ideový

„Nelze argumentovat tím, že v jiných zemích je to jinak, protože v jiných zemích mají jiný vývoj,“ tvrdí Tejc, který považuje vždy za jednodušší povolování tolerance než její zpřísnění. Jenže Kubera nepovažuje příměr k jiným zemím za nemístný. „Nejsme ani horší než Irové nebo Rakušané, jen si toho nechceme být vědomi,“ soudí senátor. Dodává, že zákonodárci reagují na výjimky a jednotlivé případy, kvůli nim nelení a upravují legislativu. „Všichni nám pořád říkají, jak má ta Evropa vše vymyšlené. Tady devatenáct států má 0,5 a my jsme tedy nějaká strašná výjimka,“ zdůrazňuje.

Kubera:Je prokazatelné, že jedno pivo nehodu nezpůsobí (zdroj: ČT24)

Současnou nulovou toleranci na českých silnicích nepovažuje Tejc za stav, který by nemohli řidiči vydržet. „Pokud povolíme, že se bude běžně jezdit s jedním nebo dvěma pivy, přibude řidičů pod vlivem tohoto alkoholu. A přináší to rizika, kterým nechci vystavovat ani sebe, ani svou rodinu,“ soudí Tejc s dodatkem, že tato rizika jednoduše nejsou potřeba.

Kubera považuje celý spor za důsledek dvou zcela rozdílných přístupů k životu. Tejce řadí k lidem, kteří si libují v regulacích. „Myslím, že český národ není tak špatný. Většina lidí je zodpovědných a chovají se slušně. Právě ta malá menšina způsobuje to, že regulátoři omezují kvůli jednotlivým případům tu slušnou většinu,“ podotýká. Až opadnou emoce, jejichž rozjitření kvůli návrhu Kubera očekává, věří podle svých slov ve vítězství zdravého rozumu.