Vyšetřování druhé větve kauzy Rath je u konce, čeká se na obžalobu

Kriminalisté ukončili vyšetřování druhé větve kauzy Davida Ratha. Kvůli manipulaci veřejných zakázek v ní policie obvinila někdejšího středočeského hejtmana, osm dalších osob a také osm firem, včetně Metrostavu. Státní zástupci nyní očekávají předání spisu a s ním i návrh na podání obžaloby, případně jiné rozhodnutí.

Sledovaná větev byla původně součástí hlavního líčení, ve kterém Rath koncem července dostal 8,5 roku vězení. Kvůli průtahům celého případu se ale linie firem už dříve z kauzy vydělila.

Společnosti se podle původní obžaloby státního zástupce Petra Jiráta podílely na údajně upravených veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Týkaly se stavebnictví a zdravotnictví - rekonstrukce zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace krajských nemocnic. Mezi firmami, které policie v říjnu 2013 obvinila, je i největší česká stavební společnost Metrostav, ta ale spojitost s kauzou bývalého sociálního demokrata odmítá.

Další rozhodnutí? Nejdřív za dva měsíce

Vznesená policejní obvinění se týkají přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje a dělil se o úplatky. V případu mu hrozí až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá, protože tendry byly podle něj pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivňovat.

Podle dozorujícího žalobce Jiřího Pražáka studovali spis předchozí čtyři měsíce obvinění a jejich obhájci. „Lze očekávat, že policejní orgán v nejbližší době předloží vyšetřovací spis zdejšímu státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby nebo jiné rozhodnutí, a to poté, co se vyrovná s návrhy a žádostmi jednotlivých obviněných,“ napsal.

Žalobce odhaduje, že se k dalšímu rozhodnutí dostane nejdříve za více než dva měsíce po předložení spisu policií. Důvodem je rozsah spisu a složitost případu. Roli hrají také případné návrhy a žádosti obviněných.

Pokud se kauza dostane k soudu, mohou obviněné firmy čekat pokuty v řádu až miliard korun, zákaz činnosti až na dvacet let nebo zákaz účasti ve veřejných soutěžích. V krajním případě může soud firmu i zrušit.