Odvolaný Babišův náměstek: Nechtěl jsem jen sedět na ministerstvu a koukat z okna

Praha - Odcházející náměstek na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht považuje funkci politického náměstka za zbytečnou, a proto ji nepřijal. Prohlásil to v Událostech, komentářích. Andrej Babiš odvolal svého prvního náměstka před několika dny bez udání důvodu a zároveň mu nabídl právě funkci politického náměstka. Podle Wagenknechta ale proběhlo odvolání bez emocí a rozhodně prý není pravda, že by došlo na fyzickou inzultaci, jak se spekulovalo v některých médiích.

„Politický náměstek je zbytečná funkce, já jsem byl u tvorby služebního zákona a říkal jsem to od začátku. Je to pouze o vysokém platu – o úředníkovi, který má služební auto a řidiče, a pouze o nějaké neodpovědné funkci, která nemá žádnou pravomoc,“ prohlásil Wagenknecht. Teď má prý pod sebou na ministerstvu financí asi 400 lidí, na starosti má tvorbu zákonů i další věci. Jako politický náměstek by prý jen zastupoval ministra na poradách.

Andrej Babiš sice prohlásil, že pozici náměstka považuje za nejbližšího spolupracovníka ministra s ještě většími kompetencemi – jen to prý bohužel někdo nazval politickým náměstkem, čímž se prý funkce zdegradovala. S tímto tvrzením ovšem Lukáš Wagenknecht nesouhlasí: „Máte sedm jiných odborných náměstků, tak proč mít dalšího, který tam vlastně jen sedí a kouká z okna.“

Babiš svého prvního náměstka odvolal minulý týden: „Nebyl mi uveden důvod samotného odvolání, pana ministra jsem se ptal a řekl, že mi to nesdělí,“ uvedl v Událostech, komentářích Wagenknecht. Šlo prý ale o standardní rozhovor bez emocí. Na ministerstvu skončí Wagenknecht 26. června – pak si podle svých slov dopřeje dovolenou, i nadále by se ale chtěl věnovat finančnímu řízení auditů.

Lukáš Wagenknecht hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš si přivedl Wagenknechta na ministerstvo hned po volbách a dal mu na starost finanční řízení a audit. Jenže právě kvůli auditu čerpání evropských dotací se Wagenknecht nedávno dostal do sporu s ministerstvem pro místní rozvoj. Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, totiž tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů provázelo množství závažných chyb.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ho označila za neprofesionální a spekulativní. Závěr auditorského týmu však Evropská komise potvrdila. A auditoři, které řídil Wagenknecht, dostali z Bruselu ještě před jeho odvoláním zadání provést dalších 15 auditů IT projektů.

Před 1. červencem skončilo více náměstků

Wagenknecht je v krátké době druhým náměstkem, kterého Babiš odvolal. V květnu skončil ve funkci Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Své náměstky v poslední době odvolávali i další ministři: tento týden skončil na ministerstvu zdravotnictví náměstek pro ekonomiku David Kotris, ministr kultury zase odvolal svou náměstkyni pro řízení sekce kulturního dědictví – ta ale na ministerstvu zůstává jako politická náměstkyně. Od 1. července se totiž většina státních zaměstnanců překlopí do režimu nového služebního zákona – odvolat odborného náměstka pak bude mnohem složitější.

Vydáno pod