Babiš se shodl se Zaorálkem. Omezování diplomacie nechystá

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požadoval audit majetku, ambasád a obchodních zastoupení České republiky v zahraničí. Cílem měl být přesný přehled o jejich potřebnosti. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by se ale omezovat neměla, jen by se mohla propojovat s dalšími institucemi, které v cizině například pomáhají prorazit českým firmám. Že by se zastoupení státu v zahraničí nemělo omezovat, si myslí i prezident Miloš Zeman a ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Nakonec se na společném jednání oba ministři shodli, že ekonomická diplomacie má být prioritou ČR.

„Je potřeba udělat audit jednotlivých velvyslanectví, která mají nějaký smysl a která nemají,“ prohlásil v minulých dnech šéf financí. Zaorálek ale představu o rušení ambasád nesdílel. Po schůzce pak ministr zahraničí konstatoval, že se s ministrem financí shodli: „Tady je shoda, že nemůžeme kvůli tomu zavírat úřady a stahovat jejich pracovníky.“

Podle Babiše si se Zaorálkem vyjasňovali své požadavky a pozice, hlavní jednání proběhne až v srpnu. Babiš připustil, že diplomacie má vyšší náklady mimo jiné kvůli nízkému kurzu koruny. Za růstem výdajů je podle Zaorálka mimo jiné zvýšení nájmů v objektech, kde sídlí české ambasády. Jenom růst nákladů na činnost úřadů a posílenou ekonomickou diplomacii představuje podle Zaorálka 380 milionů korun. Babiš zopakoval, že české zastoupení v cizích zemích, jakou jsou ambasády, střediska CzechInvest, CzechTrade nebo CzechTourism by měla více spolupracovat.

Zastoupení státu v zahraničí nelze v současném světě omezovat, shodl se také prezident Miloš Zeman na schůzce s premiérem a ministry zahraničí a obrany. Po schůzce hlavy státu s ústavními činiteli k tématu zahraniční politiky o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

ČR zastupuje ve světě:

  • 113 ambasád
  • Proexportní agentura CzechTrade působí ve více než 90 zemích světa
  • CzechTourism disponuje 23 zastoupeními ve 21 zemích
  • Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest má své kanceláře v 7 zemích

Ústavní činitelé se shodli na tom, že po dohodě s Úřadem vlády, ekonomickými ministerstvy a zástupci podnikatelů bude vláda posilovat zastoupení diplomatů na pozicích ekonomických, zemědělských a vědecko-technických diplomatů v zemích s rostoucími ekonomickými příležitostmi. „Rozšiřování kapacit zastupitelských úřadů a růst jejich efektivnosti bude i nadále klíčovým úkolem vlády a zohlední se v prioritách státního rozpočtu ČR,“ uvedli ve společném prohlášení.

Premiér Bohuslav Sobotka po schůzce řekl, že z pohledu ekonomické diplomacie by se Česko mělo soustředit třeba na Latinskou Ameriku, Indii a Turecko. „Takže budeme koordinovat z pohledu příštího roku aktivity nejvyšších ústavních činitelů vůči těmto státům tak, abychom maximálně podpořili náš export a investice,“ řekl novinářům.