Na demonstraci v Bratislavě zadrželi policisté 60 výtržníků z ČR

Sobotní demonstraci v Bratislavě proti přílivu imigrantů doprovázely následné výtržnosti, kvůli kterým slovenští policisté zadrželi okolo 140 osob. Z toho šedesátka byli občané České republiky, uvedl v diskusním pořadu slovenské veřejnoprávní televize ministr vnitra Robert Kaliňák. Výtržníci z Česka se zapojili mimo jiné do útoku na sportovní fanoušky přihlížející cyklistickému závodu v centru slovenské metropole.

Česká diplomacie má informace o více než čtyřech desítkách zadržených českých občanů, kteří se v Bratislavě prý dopustili výtržnictví. Z nich slovenská policie už 21 propustila, dalších 21 čekalo v celách předběžného zadržení.

Policie upřesnila, že 41 Čechů je podezřelých z trestného činu výtržnictví. Na demonstraci pod názvem Stop islamizaci Evropy přišlo okolo pěti tisíc lidí. Mezi nimi byly i skupinky lidí z Česka včetně fotbalových fanoušků. Podle českého policejního přidělence na Slovensku Petra Lessyho byli zadrženi na vícero místech slovenské metropole.

K největším výtržnostem došlo po skončení demonstrace, podle slovenského Denníku Nskupina asi 300 maskovaných účastníku demonstrace napadla v areálu Bratislavského hradu diváky cyklistického závodu. Policie tam zadržela asi 25 osob, mezi nimi i české občany.

BEZ KOMENTÁŘE: Výtržnosti v Bratislavě. Zatčeni i Češi (zdroj: ČT24)

Další výtržníci nedaleko hradu zase poškodili policejní vozy a po policistovi hodili dlažební kostku. K incidentům došlo také na hlavním nádraží, kde prý například maskovaní extrémisté házeli kameny po členech rodiny ze Saúdské Arábie.

Obdobný protest proti imigraci se má uskutečnit příští týden v Brně. Zatímco v Bratislavě ale přišly tisíce lidí, tady se počet ohlášených účastníků pohybuje zatím kolem stovky. Policisté budou na shromáždění dohlížet.

Vydáno pod