Vláda podpoří Velký pátek jako státní svátek

Praha - Velký pátek se stane s velkou pravděpodobností svátkem a dnem pracovního klidu. Novelu, která vzešla z lidovecké poslanecké frakce, projedná ve středu vláda a podle předběžného stanoviska ji podpoří. Normu podepsalo 90 zákonodárců ze všech klubů kromě KSČM včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a vicepremiérů Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Andreje Babiše (ANO). Podpis připojili předsedové opozičních TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala a rovněž šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Velký pátek, který připomíná biblické ukřižování Ježíše Krista, je svátkem v řadě evropských států, připomínají autoři v důvodové zprávě. Patří mezi ně například Německo, Rakousko, Slovensko a skandinávské země. Předkladatelé také podotýkají, že Velikonoce podobně jako Vánoce pokládají za významné svátky vzhledem ke kulturním tradicím a zvykům i bezvěrci. Autoři argumentují i sociální stránkou zařazení Velkého pátku mezi svátky, které jsou dny pracovního klidu. V základních a středních školách jsou v tento den prázdniny a novela by rodinám umožnila strávit čas pohromadě.

Ministerstvo financí podle důvodové zprávy spočítalo, že den volna by ekonomiku připravil o 0,4 procenta ročního hrubého domácího produktu. Reálný dopad by prý ale byl podle jiných výpočtů mnohem nižší, nejvýše 0,1 procenta. Dopady na hospodářství by tak byly údajně zanedbatelné.

Současný český kalendář obsahuje 13 svátků, přičemž dva z nich připadají na shodný den. Dnů pracovního klidu je tedy 12, některé z nich připadají na víkendy.

Ve sněmovně ležel návrh, jenž by den Kristova ukřižování stanovil svátkem, už v předminulém volebním období. Senátní úpravu tehdy poslanci nestihli do voleb projednat. Nyní předkladatelé navrhují, aby dolní komora schválila novelu zrychleně už v prvním čtení.

Vydáno pod