ČSSD: Babišovy metody připomínají praxi StB

Chování ministra financí Andreje Babiše (ANO) k poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi se dostalo až na jednání koaliční rady. Babiš po schůzce řekl, že se Šinclovi omlouvat nehodlá, ale sejde se s ním. Šincl v úterý ve sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak další den obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce. Vycházel prý přitom ze složky nadepsané poslancovým jménem. Podle ČSSD připomínají Babišovy metody praxi StB. Ministr ale v reakci uvedl, že žádnou složku na Šincla nemá. Šincl prý o něm a jeho zájmech lhal. Více k vyjádření Babiše čtěte zde.

Kvůli konfliktu Babiše se Šinclem se ve čtvrtek ráno sešli nejvyšší představitelé sociální demokracie a poslanecký klub strany. Podle ČSSD připomínají Babišovy metody praxi bývalé Státní bezpečnosti (StB). „Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Po dnešním jednání politického grémia a poslaneckého klubu ČSSD proto svolávám jednání koaliční rady,“ uvedl premiér. Koalice se později shodla, že Babiš by se měl se Šinclem sejít a spor si vyjasnit.

Poslanecký klub ČSSD Šinclovi doporučil, aby se kvůli sporu s Babišem obrátil také na mandátový a imunitní výbor sněmovny. Člen výboru za opoziční TOP 09 a Starosty Martin Plíšek je ale přesvědčen, že pokud se Šincl obrátí na výbor, půjde o „elegantní zametení kauzy pod koberec“. „Premiér odpovídá za chování svých ministrů a měl by vůči prvnímu místopředsedovi vlády vyvodit odpovědnost. Mandátový výbor to nemůže dělat za něj,“ domnívá se Plíšek.

Sociální demokraté také chtějí, aby se vicepremiér veřejně omluvil. „Na základě toho, co pan ministr včera předvedl, o jeho omluvu lidsky vůbec nestojím. Vedení strany i poslanecký klub ale omluvu chtějí. Jako člen klubu to respektuji a oficiálně tedy omluvu chci,“ řekl ČT Šincl.  

Bělobrádek: Je to spor mezi poslancem a členem vlády

Fungování koalice nicméně chování Babiše podle Sobotky neohrožuje a nejde ani o koaliční spor. „Je to spor o to, jakým způsobem funguje a bude fungovat demokracie a parlamentní demokracie v naší zemi,“ soudí premiér. Současně to podle něj může ohrozit dobrou pověst ministra financí, pokud se neomluví. Věc nepovažuje za koaliční spor ani předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Uvedl ale, že ho Babišovo chování šokovalo - pokud k němu ovšem došlo tak, jak popisuje Šincl. „Je to spor mezi poslancem a členem vlády, ale je naprosto nepřijatelné, aby se v rámci argumentace používaly kompromitující materiály. Nota bene pokud by se ukázalo, že skutečně nejsou z otevřených zdrojů,“ poznamenal Bělobrádek.

Prohlášení ČSSD k chování Andreje Babiše

„Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické Státní bezpečnosti. Parlament je oprávněn kontrolovat jak činnost vlády, tak ministerstva financí.“

„Pokud by ČSSD takové chování Andreje Babiše přešla či tolerovala, vytvořila by tak precedent, v jehož důsledku by prostřednictvím podobného zastrašování mohla být umlčena jakákoliv demokratická kritika ministra financí, jenž je navíc současně i významným podnikatelem a majitelem řady médií, což již samo o sobě značně oslabuje možnost jeho veřejné kritiky.“

Jednání, během něhož měl Babiš nazvat Šincla korupčníkem, se odehrálo před dalšími zhruba 15 poslanci a pracovníky ministerstva financí na schůzce koaliční pracovní skupiny. „Účelem schůzky bylo sjednotit stanovisko koalice k novele zákona o pojišťovnictví, jejíž součástí je můj pozměňovací návrh, zamezující takzvanému přetáčení smluv. Kvůli fintám některých zprostředkovatelů dnes více než půlka životních pojistek končí předčasně a pro klienty vždy nevýhodně,“ uvedl Šincl. Grémium ČSSD ve čtvrtek jeho pozměňovací návrh podpořilo. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury tak učinili i všichni poslanci za hnutí ANO v rozpočtovém výboru.

Podnikatelský zájem?

Předseda ANO ve sněmovně popřel, že by měl na Šinclově návrhu novely pojišťovnictví nějaký osobní zájem. „Moje firmy s tím nemají nic společného,“ prohlásil. Podle deníku E15 nicméně loni otevřela v Česku pobočku firma Babišova bratra Alexandra, slovenská Scheibner Insurance Broker. Podnik mimo jiné působí právě jako zprostředkovatel byznysu pojišťoven a zajišťoven.

Podle serveru E15 se Šincl na jednání Babiše zeptal, zda může vyvrátit spekulace médií, že je ANO napojeno na makléře a zprostředkovatele, a zda proto nemá na konečném znění materiálu svůj zájem. „Přišel jsem na jednání v domněnce, že budeme probírat další pozměňovací návrh. Místo toho jsem byl panem ministrem financí označen za korupčníka, že beru nějaké peníze z loterií, od Valenty (majitel společnosti Synot, pozn. red.) a podobně,“ řekl Šincl České televizi. Babiš mu prý také vyčetl, že převedl dům na manželku a že jeho matka koupila pozemek. Vycházel přitom ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Šincl ministrovy informace označil za směs domněnek a pomluv. Babiš u něj prý lidsky klesl: „Že do toho zatáhl rodinu, manželku, matku, to je přes čáru.“ Domek prý na manželku převedl kvůli těžké onkologické nemoci. „Kdyby to špatně dopadlo, tak už by bylo dobré, aby byl napsaný rovnou na moji manželku a na moje děti, protože jsem nevěděl, jaký bude závěr mojí nemoci. Byla to docela špatná záležitost a špatná předpověď,“ doplnil a popřel i Babišovo tvrzení, že byl vyhozen z banky.

Ladislav Šincl: „Měl před sebou složku a na ní napsané mé jméno. Začal z ní vytahovat papírky a na nich, že jsem byl vyhozen z banky, že byl na manželku převeden barák a že v tom je korupce. Mluvil i o mojí matce, že má také informace. Opravdu jsem se nestíhal divit.“

Kalousek: Styl práce a kvalitu výcviku StB Babiš potvrdil v politické praxi

O praktikách StB mluví v souvislosti s Babišem i poslankyně ODS Miroslava Němcová: „Jsem přesvědčena, že to je nepřijatelné chování, ale slovo nepřijatelné mi připadá slabé. Myslím, že to jsou praktiky bývalé StB, kdy na každého oponenta, kterého máte, nashromáždíte nějaký kompromitující materiál.“ Pokud podle Němcové Babiš zjistil nějaké porušení zákona ze strany poslance Šincla, měl jít na policii. „Neměl svojí vlastní policejní divizí Agrofertu shromažďovat na někoho materiály, kterými ho bude tlačit ke zdi. Takový prvek nemůžeme v parlamentní demokracii přijmout a chceme se o tom ještě bavit,“ dodala. 

Podle místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska kauza se Šinclem potvrzuje podezření, že Babiš pracoval pro StB. „Je již zcela lhostejné, jak dopadne v Bratislavě Babišův soud o evidenci ve svazcích StB. Styl práce a kvalita výcviku byly potvrzeny v politické praxi,“ poznamenal na Facebooku. Odpovědnost za tento problém ale podle Kalouska nese i premiér, protože navrhl do vlády člověka bez lustračního osvědčení.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik se domnívá, že by se kauzou měl zabývat mandátový a imunitní výbor. „Pokud něco takového nastalo, tak se to musí co nejrychleji vyšetřit, vysvětlit a nesmí to překážet běžnému chodu republiky,“ podotkl.

Šídlo: Babiš je zvyklý na velmi tvrdé vyjednávání z byznysu

To, že se v politice vládne nebo vyjednává za pomoci složek s kompromitujícími materiály, ale není podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla nic nového: „Je to metoda stará 20 let. Málokdo je ale ochoten ji použít tak jako pan vicepremiér Babiš… On je zvyklý na velmi tvrdé vyjednávání z byznysu. Bez jisté míry drsnosti se nestanete druhým nejbohatším Čechem.“ Spory v koalici budou podle Šídla navíc narůstat. „Teplota začíná stoupat. Koalice žila velmi dlouho v nevídané idyle, kterou česká politika téměř nepamatuje. To bude postupně končit bez ohledu na tuto epizodu. Příští rok začíná volební trojboj,“ dodal.

Ladislav Šincl

Narozen v roce 1965, vystudoval v roce 1988 národohospodářskou fakultu na Vysoké škole ekonomické v Praze. V roce 1989 nastoupil jako odborný referent v Poldi Kladno, do roku 1992 působil v IPB, nakonec se dostal na pozici ředitele IPB Pojišťovny. Od roku 1998 začíná jeho politická kariéra. Začínal jako zastupitel v Karviné, radním byl šestnáct let. Poslance za Moravskoslezský kraj dělá od roku 2006. V současnosti je mimo jiné místopředsedou rozpočtového výboru a členem výboru pro životní prostředí.