Plánuje se další Zemanova cesta do Číny

Prezident Miloš Zeman by měl během letošního roku ještě navštívit jak Ázerbájdžán, Mexiko a Kolumbii, tak opět letět do Číny. Ve Spojených státech se pak plánuje zúčastnit Valného zasedání OSN. Naopak Českou republiku zřejmě navštíví izraelský prezident Reuven Rivlin nebo černohorský prezident Filip Vujanović.

Čína, Ázerbájdžán, Mexiko, Kolumbie a USA jsou destinace plánovaných zahraničních cest českého prezidenta pro zbytek roku. „Vše jmenované je v různých fázích úvah či jednání a bude se ještě vyvíjet. Nad rámec jmenovaného bude ještě cesta prezidenta do Maďarska na setkání hlav visegrádských států,“ uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Podle informací ČTK by měl Zeman navštívit Čínu na začátku září. Asijský stát už Zeman navštívil loni na podzim, tehdy jeho cesta vyvolala rozporné reakce. Český prezident byl oponenty kritizován za prosazování ekonomických zájmů na úkor lidských práv, za jejichž porušování bývá Čína kárána. Ostrou reakci také vyvolal jeho návrat do Česka soukromým letadlem PPF. Jeho příznivci naopak vyzdvihovali ekonomické přínosy čínské cesty pro Česko.

Bez výtek není ani Ázerbájdžán, kam se plánuje jedna z cest. Tamní autoritářský režim je kritizován za nedodržování lidských práv. Zároveň je tato kavkazská země u Kaspického moře druhým největším exportérem ropy do České republiky. Ázerbájdžánský zpravodajský server Trend loni s odvoláním na ázerbájdžánského velvyslance v Praze Farida Šafijeva uvedl, že si česká vláda zvolila Ázerbájdžán za potenciálně prioritní trh pro uplatnění českých firem a snaží se o rozšíření vzájemné spolupráce.

Česko navštíví izraelský prezident

Naopak Českou republiku by ze zahraničních politiků měl navštívit třeba izraelský prezident. O připravované cestě v pondělí v Jeruzalémě jednal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Reuvena Rivlina do České republiky pozval prezident Miloš Zeman hned po jeho zvolení izraelským prezidentem loni v červnu. „Izraelský prezident přijede asi v první polovině října,“ uvedl Kmoníček. Zeman byl na návštěvě Izraele na podzim 2013.