Do registru zbraní se nově dostanou všichni lékaři

Do Centrálního registru zbraní možná budou moci nahlížet všichni lékaři, kteří o to projeví zájem. Oproti původním předpokladům by tak nešlo o jejich novou povinnost. Po schůzce s prezidentem lékařské komory Milanem Kubkem to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Cílem je zlepšit informovanost lékařů o pacientech, kteří vlastní zbraň. Uvažuje se také o zkrácení lhůty lékařských kontrol pro zbrojní průkaz.

Lékařská komora s původní verzí návrhu nesouhlasila. Odmítala variantu, že by měli lékaři sami aktivně zjišťovat, zda mají pacienti zbrojní průkaz, a v případě jakéhokoliv podezření pak uvědomit policii. Doktoři tvrdili, že by tak pouze suplovali práci policie a že by to mohlo narušit vztahy mezi lékařem a nemocným člověkem. „Bylo by nešťastné, kdyby taková povinnost odháněla psychiatricky nemocné lidi od toho, aby vyhledali lékaře. Ti lidé by se přestali léčit a byli by o to nebezpečnější,“ upozornil Kubek.

Pokud ale bude systém fungovat na dobrovolné bázi, nemají lékaři námitky. Návrh navíc počítá s tím, že by přístup do registru zbraní nově mohli mít všichni lékaři, kteří o to budou mít zájem. „V případě, že nabudou dojmu, že člověk, kterého neznají a který přišel, jeví nějaké známky duševního narušení, tak budou mít možnost se podívat, jestli je držitelem zbrojního průkazu, a zvážit, jestli policii tuto informaci přidají,“ uvedl Chovanec.      

Nyní mají přístup do registru pouze praktičtí lékaři. Ti by ale nově měli být jediní, kdo bude moci vydávat potvrzení pro získání zbrojního průkazu. „Dvacet procent pacientů v České republice nemá svého registrujícího lékaře. My bychom chtěli, aby lékař pacienta znal, případně znal i jeho rodinu,“ uvedl ministr na tiskové konferenci. „Jsme proti tomu, aby potvrzení mohl vydávat kterýkoliv lékař. To je určitě špatně,“ dodal Kubek.    

Policie by měla mít možnost vstoupit do bytu a zajistit zbraň

Šéf lékařské komory se s ministrem shodl i na zkrácení lhůt k prohlídkám pro držitele zbraní. Nyní je to deset let. „Jednáme teď s našimi experty, jestli ji snižovat na dobu pěti, nebo sedmi let,“ doplnil Chovanec. Vnitro chce také v novele zákona rozšířit pravomoci policie, která by mohla v některých případech vstoupit do obydlí držitele zbrojního průkazu a zajistit mu zbraně. Podle ministerstva by mohly policii poskytnout významné informace i obce, kde majitelé zbrojních průkazů bydlí. Úřady totiž mohou mít k dispozici důležité poznatky, o kterých nemusí policie vědět. 

U novely zákona se nyní vypořádávají připomínky a brzy by měla jít do vlády. Pokud půjde hladce další schvalování, mohl by zákon podle Chovance platit od příštího roku. Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292 283 lidí, z toho 62 286 ho potřebuje k výkonu povolání.

Zpřísnit dohled nad držiteli palných zbraní se chystá ministerstvo vnitra po únorovém útoku v Uherském Brodě, kde muž v restauraci postřílel obědvající hosty. Muž byl držitelem zbrojního průkazu, dokonce mu byl krátce před útokem obnoven. Poté ale úřady projevily pochybnosti o jeho zdravotní způsobilosti a vyzvaly ho k dodání nového posudku.

Vydáno pod