Rafaj zůstává i přes kritiku v čele antimonopolního úřadu

Praha - Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval Petra Rafaje do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rafaj vede úřad již v současnosti. Druhé funkční období zahájí 9. července, úřad by měl vést do července 2021. Pokračování dosavadního šéfa ve funkci nedávno navrhla vláda, ale jednoznačná shoda na Rafajovi nebyla.

„Prostudoval jsem si velmi pečlivě vaši výroční zprávu. Chtěl bych ocenit výsledky, které pod vaším vedením Úřad pro ochranu hospodářské soutěže docílil,“ řekl Rafajovi Zeman při jmenování. Zároveň ale připomněl kritiku, kterou prý prezident slyšel z různých zdrojů. Týkají se především podle Zemana „příliš dlouhých lhůt a příliš nízkého objemu vybraných pokut“.

„A tak jsem si, pane předsedo, vzpomněl na jednu hlášku z Postřižin - 'pane správče, máte ještě rezervy',“ vtipkoval Zeman a popřál Rafajovi, aby se mu podařilo tyto rezervy vyčerpat. „Vaše slova si určitě vezmu k srdci,“ reagoval předseda antimonopolního úřadu s tím, že efektivita jeho instituce vzrostla, ale vidí ještě slabá místa.

ÚOHS dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje také poskytování veřejné podpory. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. Posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj u vlády prošel většinou jediného hlasu. Prosadila ho hlavně ČSSD, od které měl nominaci i před šesti lety a jejímž je bývalým členem. Nezvedl pro něj ale ruku ani jeden ministr za ANO a zdržela se dvojice ministrů KDU-ČSL. „Nemá na to kvalifikaci, nikdy nic takového nedělal. Za dobu, co řídil ten úřad, tak nemá dobré výsledky, takže já jsem skutečně nešťastný z toho, jak to na vládě dopadlo,“ nechal se tehdy slyšet ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Podle Lidových novin nebyl s nynějším ředitelem spokojen ani Zeman, který by v čele ÚOHS raději viděl Františka Lukla, někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. A kritiku si Rafaj vyslechl také od zástupců firem. „Pan předseda nepochopil nejzákladnější princip, že měl zavést kauce. Nemůže se přeci odvolávat ten, co skončí sedmý, osmý, devátý, donekonečna. Kdyby zavedl kauce, byli bychom úplně jinde,“ poukázal na průtahy ve výběrových řízeních prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Rafaj chce úřad zmodernizovat a zkrátit dobu trvání správních řízení v oblasti ochrany hospodářské soutěže i veřejných zakázek. Za délku řízení byl úřad v minulosti kritizován, stejně jako za výši pokut v hospodářské soutěži. „Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat,“ slíbil již dříve předseda ÚOHS. Nyní doplnil, že úřad připravuje novou metodiku a sankce by se mohly zvýšit i více než na dvojnásobek.