Uprchlíci nejsou nebezpeční, uklidňuje před létem Zaorálek

Praha – Turisté se nemusí bát cestovat do jihoevropských zemí, kam ve velkém připlouvají uprchlíci ze Sýrie a Afriky. Před počínající hlavní turistickou sezonou to sdělil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a naopak varoval před jinými cíli. Turisté by podle něj v žádném případě neměli jezdit do zemí, kde operuje radikální organizace Islámský stát či probíhají konflikty, jako je Irák, Jemen či Libye. I v bezpečných lokalitách by ale měli být turisté opatrní, upozorňuje ministerstvo. Největší nebezpečí totiž nepředstavují zlí lidé, ale především různé nehody.

Počet Čechů, kteří zahynuli v zahraničí, v posledních dvou letech stoupal. Loni zahynulo mimo území České republiky 423 jejích občanů, což je nejvyšší číslo od roku 2010. Šlo o důsledky různých nehod či zdravotních komplikací. Ministerstvo zahraničí očekává, že se to letos navzdory uprchlické krizi nezmění. Situace v Řecku či Itálii se podle úřadu nemusí turisté obávat. „Není to tak, že bychom dnes příliv uprchlíků na jihu v zemích jako Itálie a Řecko, především na ostrov Kos, pokládali za nějaké zvýšené bezpečnostní riziko. Nemáme hlášeny žádné problémy, které by tím pro turisty vznikaly. Není to nic, co by bezprostředně mělo ohrozit nebo ovlivnit cesty českých občanů na jih Evropy,“ ubezpečil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Na místech, kam v letní sezoně přijíždí velké množství českých turistů, opět otevře Zaorálkův úřad dočasné konzuláty. Od poloviny června do poloviny září budou k dispozici lidem v Rijece a Splitu, o prázdninách také v Burgasu a Barceloně. V létě budou v některých přímořských letoviscích také smíšené policejní hlídky s českými policisty. Nové zastupitelské úřady má potom Česko také v Africe, Asii a Americe – keňské Nairobi, senegalském Dakaru, kolumbijské Bogotě a barmském Rangúnu. Podle Zaorálkova náměstka Jaroslava Horáka je ale i tak před cestou důležité získat co nejvíce informací o cílové zemi, ať už z webu ministerstva zahraničních věcí, nebo jednotlivých zastupitelských úřadů.

MZV: Aktuální varování jsou na webu ministerstva (zdroj: ČT24)

Zatímco ale v evropských turistických lokalitách představují největší hrozbu vedro, medúzy nebo dopravní nehody, ministerstvo zahraničí důrazně varuje před prázdninovými cestami do některých afrických a asijských zemí. Zejména by se lidé měli vyvarovat výletů do států, kde operují odnože organizace Islámský stát, zejména Sýrie, Iráku, Libye, Somálska, ale také Jemenu nebo Afghánistánu. „To je hazard. Ty země dnes představují obrovská rizika a je to skutečně hraní si se životem,“ zdůraznil ministr Zaorálek.

Dodal, že před cestami do zahraničí, zejméně méně obvyklých cílů by se lidé měli přihlásit do systému DROZD. „Nám to nesmírně usnadní práci. Nepřeji si, aby se někomu něco stalo, ale opakovaně dochází k tomu, že ty situace vznikají a nám to urychluje možnost občany vyhledat,“ uvedl Lubomír Zaorálek.