Klokánky mají šanci na záchranu, musí ale schválit řadu změn

O budoucnosti Klokánků by se mohlo rozhodnout už tuto sobotu. Členové Fondu ohrožených dětí budou o víkendu rozhodovat o navržených změnách, které vzešly ze společné schůzky se zástupci ministerstev, poslanců a České správy sociálního zabezpečení. Fond ohrožených dětí bojuje o přežití. Kvůli dluhu 22 milionů na sociálním pojištění zaměstnanců mu hrozí exekuce a ukončení činnosti.

„Z Klokánků se začínají ozývat hlasy, které vědí, že pokud nedojde k nějaké vnitřní změně fungování, stav je neudržitelný,“ uvedla na tiskové konferenci poslankyně Radka Maxová (ANO). Navrhovaných opatření je hned několik. Jde ale o změny, které si musí ve stanovách odhlasovat samo členské shromáždění Fondu ohrožených dětí.

Pobočky Klokánků a azylové domy by se měly například změnit na spolky, které se budou muset snažit zajistit si finance samy. Pokud by na to nepřistoupily, zaniknou. Klokánek v Prostějově by se podle návrhu mohl zrušit a nabídnout městu k využití na byty. Ve hře je i možnost odprodeje budovy Klokánku v Kroměříži. V azylových domech pak má být provedena kontrola nákladů a měly by být provozovány jen v počtu lůžek, na které dostávají dotace.

Bez schválení navrhovaných opatření fondu hrozí, že bude muset ukončit činnost 24 Klokánků a pěti azylových domů, které provozuje. Ředitelka fondu Marie Vodičková tvrdí, že do této situace dostal Klokánky stát tím, že po zavedení nového systému neplatil příspěvky na děti. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) to ale odmítá. Všichni ostatní se podle ní novým pravidlům přizpůsobili ve prospěch dětí. „Dlouhodobým problémem Klokánků je špatné hospodaření,“ uvedla už dříve.

Klokánky jsou určeny pro okamžitou a přechodnou pomoc v době, kdy děti nemohou být u své rodiny, případně po dobu, než se pro ně najde trvalá náhradní rodinná péče. Celkem pečují o téměř 500 dětí. Mohou v nich být pohromadě i sourozenci různého věku, což je v ústavní péči problém.