Oběti trestných činů by se měly dočkat peněz rychleji

Téměř dva roky platí zákon o obětech trestných činů, který přiznává poškozeným více práv a vyšší odškodné. Dosud o něj požádalo přes 700 lidí, stát vyhověl třetině z nich a vyplatil jim 18,5 milionu korun. Ministerstvo spravedlnosti teď chystá novelizaci zákona, aby oběti získaly automatický nárok na náhradu škody rychleji.

Oběti trestných činů by se měly dočkat peněz rychleji (zdroj: ČT24)

V resortu spravedlnosti už vzniká změna zákona, podle kterého se odškodňují oběti trestných činů. Zatím novela hlavně určuje, jak celý proces výplaty odškodného zrychlit, například při dokazování. „Oběti budou na počátku řízení vyrozuměny o tom, že pokud se do řízení aktivně nepřihlásí, tak se nebudou dokazování přímo účastnit,“ plánuje Jiří Kapras z oddělení trestněprávní legislativy.

Peníze od státu by měla oběť získat nejpozději za tři měsíce. To zákon stanoví už nyní, ne vždy se to ale v praxi podaří. „Naše zkušenosti hovoří o roce až roce a půl, kdy je řízení přerušováno a lidé jsou znovu kontaktováni, aby doplnili dokazování,“ popisuje právnička Klára Kalibová, ředitelka obecně prospěšné společnosti In Iustitia.

Že je co zlepšovat, potvrzují i další neziskové organizace a také policie. „Jako negativum vnímáme zvýšenou administrativní zátěž,“ říká plukovník Michal Mazánek z kriminální policie. „Věnovala bych se té části, která upravuje registr poskytovatelů služeb, tam jsou ještě soudní obvody,“ dodává prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Okruh lidí s nárokem na pomoc se možná rozšíří

Díky zákonu se dočkala pomoci probační a mediační služby také babička devítileté Elišky, kterou loni v Klášterci nad Ohří znásilnil a zavraždil příbuzný. „Nepočítala jsem s takovou tragédií. Jsem na to sama a nikdo, nikdo z rodiny mi nepomůže, ale já to zvládnu,“ věří si.

Kromě traumatu ze ztráty vnučky je navíc bez peněz a má problémy s bydlením. Psychický stav jí prý nedovolí pracovat. „Nemůžu chodit do práce, nevím kudy kam,“ přiznává babička zavražděné dívky. Na peníze od státu nemá nárok. O vnučku se sice starala, ale oficiálně o pěstounství teprve žádala.

„Není ve výčtu oprávněných osob, takže z našeho pohledu by stálo za zvážení rozšířit tuto skupinu,“ navrhuje Jan Odvárka z mostecké probační a mediační služby. Jiří Kapras z ministerstva spravedlnosti potvrdil, že úřad je připraven o rozšíření okruhu lidí s nárokem na odškodnění diskutovat. Novelu zákona o obětech trestných činů projedná vláda v srpnu. Platit by mohla od léta 2016.

Na co mají nárok oběti trestných činů podle současného zákona?

Zákon výslovně stanoví, že oběti mají právo na citlivé zacházení, odborné právní rady i finanční pomoc. Také rozšířil okruh trestných činů, jejichž oběti mohou stát o tuto pomoc žádat. Dříve to bylo možné jen tehdy, pokud pachatel způsobil oběti újmu na zdraví nebo smrt. Teď mohou finanční pomoc využít také oběti sexuálních trestných činů a týrané děti. Norma rovněž přiznává vyšší peněžitou pomoc za poškození zdraví.