Herman odvolal náměstkyni pro kulturní dědictví, na úřadu ale zůstává

Praha – Anna Matoušková odchází z funkce náměstkyně ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví. Odvolal ji ministr Daniel Herman (KDU-ČSL). Ačkoli Matoušková čelila kritice sdružení na ochranu památek, ministerstvo tvrdí, že jde o pouhou reorganizaci. Anna Matoušková totiž na ministerstvu zůstane, protože zde zastupuje hnutí ANO, ale bude mít funkci politické náměstkyně. Sekci kulturního dědictví nově povede památkář Vlastislav Ouroda.

Podle oficiálního vyjádření ministerstva kultury se Anna Matoušková přesouvá z funkce náměstkyně pro řízení sekce kulturního dědictví do funkce politické náměstkyně po dohodě s ministrem Hermanem kvůli naplnění požadavků služebního zákona. Údajně nejde o výsledek kritiky sdružení, která se ochranou památek zabývají.

Anna Matoušková, která byla dříve na ministerstvu ředitelkou odboru ochrany kulturního dědictví a náměstkyní byla již za ministra Jiřího Bessera, podle nich nereagovala na připomínky k připravovanému novému památkovému zákonu. S navrhovaným zněním nesouhlasí sdružení ani profesionální památkáři. Říkají, že snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) již dříve ministra vyzvala, aby Matouškovou odvolal.

Ačkoli ministerstvo odmítá, že by Herman náměstkyni přeložil kvůli kritice, nový sekční náměstek si bezpochyby bude s památkáři rozumět lépe. Jde o bývalého dlouholetého ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Vlastislava Ourodu. Ten by měl dokončit zákon, který nahradí mnohokrát novelizovanou normu z roku 1987, která neodpovídá nejen současným majetkovým poměrům, ale ani mnoha dalším aspektům současné ochrany kulturního dědictví.

Ministr kultury má po výměně v čele sekce kulturního dědictví šest náměstků. Kromě Vlastislava Ourody a politické náměstkyně Anny Matouškové jsou mezi nimi náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová, náměstek pro řízení sekce ekonomické a provozní René Schreier, náměstkyně pro řízení sekce legislativní a mezinárodních vztahů Petra Smolíková a další politický náměstek Patrik Košický.