Školství má převzít Valachová, chce vyšší rozpočet a zvýšit platy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl prezidentovi na jmenování ministryní školství Kateřinu Valachovou. Podle něj má znalost politického prostředí, je vzdělaná, dynamická a velmi pracovitá. Sama Valachová chce pokračovat ve zvyšování platů a rozpracovaných reformách. Jako první krok by chtěla vyjednat vyšší rozpočet. Ještě před jejím jmenováním se s ní však chce sejít prezident, pravděpodobně v příštím týdnu. Prezident zároveň v pátek přijal premiérův návrh a odvolal z funkce ministra školství Marcela Chládka (ČSSD).

Kateřina Valachová dosud působí jako náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva. O schopnostech nové kandidátky premiér nepochybuje, Strakovu akademii navíc dobře zná, protože se již několikrát přímo účastnila i jednání vlády. „Paní Valachová má zkušenosti z práce v kanceláři ombudsmana, zná velmi dobře prostředí v parlamentu a více než rok byla klíčovou součástí přípravy většiny vládních návrhů zákonů, včetně těch, které předkládalo ministerstvo školství,“ uvedl Sobotka, který se nakonec rozhodoval mezi ní a prorektorem Univerzity Karlovy Stanislavem Štechem. Ani jeho hlas by se ale úplně ztratit neměl. Valachová by ráda sestavila kvalitný tým lidí, který jí na resortu pomůže, a vedle odborníků z Poslanecké sněmovny nebo akademické sféry zmínila právě Štecha. „Ráda bych požádala o úzkou spolupráci profesora Štecha, protože si ho velmi vážím z profesního i lidského hlediska,“ uvedla.

Zvýšit rozpočet, zajistit lepší platy ve školství

Od nové ministryně Sobotka čeká, že v krátké době stabilizuje personální situaci na ministerstvu a bude se soustředit na plnění vládního programu v oblasti školství. Mezi prioritami zmínil prosazení předložené novely zákona o vysokých školách v parlamentu, přípravu reformy financování regionálního školství, zajištění viditelného pokroku v oblasti inkluzivního vzdělávání nebo rychlé zahájení čerpání nových evropských fondů.

Kateřina Valachová prohlásila, že je pro ni současná situace pocta i výzva. Je jí jasné, že by ji na začátku čekala stabilizace resortu školství z hlediska personálního obsazení, a to kvůli státní službě, která startuje prvního července. Bude rovněž trvat na zvýšení rozpočtu svého ministerstva, je to prioritní prosadit to při přípravě státního rozpočtu na rok 2016. Chce totiž pokračovat i v navyšování platů učitelů a nepedagogických pracovníků. Pět miliard navíc pro školství již dříve uváděných Marcelem Chládkem (ČSSD) je částka, kde podle ní „příliš velká rezerva na snížení není“. Hodlá se zasadit nejen o zvyšování platů všech zaměstnanců v resortu, ale i o spuštění kariérního řádu pro učitele. Jeho součástí by mělo být motivační odměňování. Počítá také s podporou dalšího vzdělávání pedagogů.

Na předchozího ministra odvolaného kvůli údajné šikaně na úřadě chce navazovat v případě podpory odborného a technického vzdělávání a neočekává ani zásadnější rozšíření schvalované novely školského zákona, i když „k určitým změnám v návrhu ještě dojde a nejenom legislativně-technického charakteru“.

Úkoly budoucí ministryně

K nejobtížnějším úkolům patří reforma financování regionálního školství. Teď se peníze kraj od kraje liší, změna by měla zajistit, aby na každého žáka nebo studenta šla od státu stejná suma. Středních škol se pak dotýká projekt jednotných přijímacích zkoušek, jeden z nápadů Marcela Chládka, který se už letos testoval. U maturit pak chtěl poslední ministr zavést matematiku jako povinný předmět. Na konec legislativního procesu pak má dojít nový vysokoškolský zákon, který už schválila vláda. Mění například systém akreditací studijních oborů a stanovuje nová pravidla pro hodnocení škol.

Kateřina Valachová, náměstkyně ministra pro lidská práva
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Překážky ve jmenování se nečekají, straníci i koalice volbu chválí

Premiér pak nemá signály o tom, že by prezident Miloš Zeman nechtěl Valachovou do funkce jmenovat. „Předložil jsem mu formální návrh, který splňuje všechny podmínky, aby Kateřina Valachová mohla být do funkce ministryně školství jmenována,“ uvedl Sobotka. Termín jmenování ministryně by měl padnout až po prezidentově setkání s ní.

Další ženu v kabinetu by členové nejužšího vedení ČSSD viděli rádi. „Určitě bych přivítala další ženu ve vládě, protože je vždycky lepší, když ten kolektiv je namíchaný,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podobně reagovala i místopředsedkyně sociálních demokratů Lenka Teska Arnoštová. Také ministr vnitra Milan Chovanec v kabinetu další ženu uvítá. „Panovala jednoznačná shoda nad tímto jménem,“ řekl. Bývalá místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková už dokonce na Twitteru zveřejnila blahopřání. „Žena bude lépe rozumět té většině žen, která ve školství je. Blahopřeji premiérovi k jeho rozhodnutí a nové ministryni i resortu držím palce,“ napsala. Příznivě komentovali premiérův návrh i koaliční partneři. „Je to profesionálka,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pro mě je volba sympatická,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Valachová bez zkušeností? Pozitivní i negativní

Političtí odborníci na školství zatím s Valachovou příliš do styku nepřišli. Absence napojení na školskou praxi může mít podle některých pozitivní i negativní vliv. Předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) říká, že na některých bodech není potřeba mít podrobné odborné znalosti o školské problematice. Byl by rád, kdyby se debata vrátila od personálií k problémům českého školství. „Může se podívat na ty záležitosti bez emocí, z nadhledu. Ale bude hodně záležet na výběru nejbližších spolupracovníků, protože odborné znalosti jsou také nezbytné,“ zmínila místopředsedkyně výboru Anna Putnová (TOP 09).

Zásadní podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka bude, jaký projeví tah na branku při realizaci reforem a jaký si sestaví tým. „Třeba se jí to podaří jako kdysi Petře Buzkové. Na tu teď všichni vzpomínají jako na dobrou ministryni,“ poznamenal. Představitelé sportovců doufají, že Valachová naváže na odvolaného Chládka, který sport podporoval. „Dříve tomu bylo tak, že žádný z ministrů nedělal zásadní věci pro sport. S panem Chládkem jsme nastavili nějakou cestu, teď přijde nový ministr a v médiích se mluví jen o tom, jak se bude chovat ke školství, vysokým školám, ale o sportu se zase nemluví,“ řekl předseda Česká unie sportu Miroslav Jansta.

Chybí ČSSD experti na školství?

Volba Valachové jako nové ministryně školství svědčí podle Bohumila Kartouse ze sdružení EDUin o tom, že není v řadách ČSSD jednoduché najít někoho, kdo by se na pozici ideálně hodil. „Je to do značné míry volba z nouze,“ myslí si Kartous. „V ČSSD od doby, kdy bohužel předčasně odešel někdejší stínový ministr školství Jiří Havel, chybí expert na vzdělávání,“ uvedl s tím, že i Marcel Chládek byl smutný svědectvím o tom, že ČSSD marně hledá někoho, kdo by školství rozuměl. Nelehké to bude i pro Valachovou, která bude vstupovat na nové teritorium, ve kterém se neorientuje a kde zatím nemá autoritu. Bude tudíž záležet na tom, jakými lidmi se obklopí.

Její zkušenosti z práce pro ombudsmanku a s ministrem pro lidská práva ale mohou představovat výhodu v podobě jisté kvalifikace v otázce inkluzivního vzdělávání. „Nevím, do jaké míry to byl záměr a do jaké míry je to shoda okolností, že Valachová může sehrát velmi pozitivní roli v rámci implementace novelizovaného školského zákona do praxe v tom smyslu, že je na to navázána reakce Evropské komise, která stále vede proti České republice šetření pro porušení mezinárodního práva,“ uvedl Kartous. Česku by totiž mohlo hrozit i přerušení toku financí z evropských fondů a tuzemské školství by tak mohlo ztratit desítky miliard korun. „Valachová může být v tomto pomoci,“ řekl Kartous. Členka poslaneckého výboru pro vědu a vzdělávání Nina Nováková (TOP 09) si myslí, že ale musí dávat pozor, aby věc správně vyvážila. „Logicky by se řeklo, že inkluze bude její priorita. Já věřím, že vzdor tomu nebo možná právě proto, z jakého ministerstva přichází, nebude přistupovat k inkluzi bojůvkářským způsobem, tedy že by to bylo jediné kritérium úspěšnosti škol. Nic ve škole nesmíme přehánět,“ uvedla Nováková.

Jako první ale bude muset podle Kartouse řešit stabilizaci úřadu, který poznamenaly personální neshody, které nakonec Marcela Chládka stály místo. Kartous označuje současný stav ministerstva za fázi rozvratu. Jako příklad uvedl Kartous, že chybí odborník, který by si vzal strategii digitálního vzdělávání a začal ji zhmotňovat.

Kateřina Valachová (38) vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2001), tamtéž absolvovala i doktorský studijní program se zaměřením na správní právo (2006). Až do loňského roku na fakultě externě vyučovala. Z cizích jazyků ovládá němčinu a angličtinu.

V současnosti působí jako náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a jako ředitelka Sekce Legislativní rady vlády. Letos byla i členkou komise, která vybírala náměstka pro státní službu. Na přípravě zákona o státní službě se ostatně sama podílela.

Dříve pracovala jako právnička na Magistrátu města Brna (2001 až 2002), vedoucí analytického oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv (2003 až 2004), vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv (2004 až 2012) a ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu (2013 až 2014). Deset let (2004 až 2014) byla rovněž členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.