Bečvář provedl svou první vizitu v Afghánistánu, viděl nové drony

Kábul - Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář poprvé ve své funkci navštívil české vojáky v Afghánistánu. Setkal se se zástupci jednotlivých jednotek na základně Bagrám i v Kábulu. Prohlédl si také nová bezpilotní letadla ScanEagle, která česká armáda dostala od amerických kolegů a od začátku června je nasadila do akce.

„Mám z toho velmi dobrý pocit. Vojáci jsou profesionálové a rovněž při rozhovoru s americkým generálem, který je velitelem této základny, jsem slyšel samé dobré zprávy. Takže jsem na ně hrdý a přeji jim, aby se mise povedla,“ řekl Bečvář během návštěvy letecké základny Bagrám, na jejímž střežení se podílí přes 165 Čechů.

Jednotka, kterou z velké části tvoří vojáci 42. mechanizovaného praporu z Tábora, působí v Afghánistánu od dubna a okolí rozlehlé základny má hlídat až do října, tedy během období, na které povstalecké skupiny tradičně ohlašují svou letní ofenzivu. „Podle slov velitele roty (kapitána Marka Jeřábka) již toto období nastalo,“ poznamenal Bečvář.

Čeští vojáci vyjíždějí do přibližně patnáctikilometrového okolí, kde se snaží zajišťovat vyšší ochranu základny zejména při potlačování hrozeb raketových útoků. Na patroly je téměř vždy doprovází i afghánští vojáci. „Jsou místa, kde je situace klidná, na druhou stranu jsou i určité oblasti, kde je situace pro jednotky nepřívětivá, mnohdy nebezpečná,“ dodal nový náčelník generálního štábu.

Bečvář využil k návštěvě Afghánistánu rotaci českých jednotek. Letěl tak s novým polním chirurgickým týmem, který po čtyřech měsících střídá své kolegy z francouzské nemocnice na kábulském letišti. Dosavadní jednotka se postarala o stovky pacientů. Do Česka se pak s náčelníkem generálního štábu vrátila část příslušníků jednotky, která měla od listopadu na starosti logistickou podporu českých sil v Afghánistánu.

Pomocná ruka mimo vojenskou činnost

Čeští vojáci na spojenecké základně v Afghánistánu pomáhají i jinak než vojensky, opravili třeba sirotčinec nebo uspořádali matematickou olympiádu. V plánu mají třeba i rekonstrukci místní školy. Peníze na projekty armáda dostala od občanského sdružení Na vlastních nohou – Stonožka, s nímž spolupracuje patnáct let. „Jak vojáci strážní roty jezdí v prostoru kolem základny Bagrám, dávají nám hlášení, kde jsou jaké podmínky, jak a v čem lidé žijí,“ poznamenal koordinátor pomoci Josef Daňhel. Mít dobré vztahy s místními obyvateli a jejich představiteli je jedním z úkolů vojáků. Baví se tak s lidmi i o potížích, se kterými se Afghánci setkávají. V sirotčinci, který měl potíže s hygienickými podmínkami, vybudovali čtyři toalety a čtyři sprchy se septikem. Celé zařízení bylo postaveno tak, aby bylo snadno udržitelné v afghánských podmínkách. Tedy bez pump nebo generátorů. „Hodně se snažíme pomoci ve školství, protože lidé z této oblasti jsou naším přirozeným spojencem,“ řekl Daňhel. Jen vzděláváním se podle něj dá vystoupit ze začarovaného kruhu současné situace v Afghánistánu.

Drony chrání Bagrám i patrolující vojáky

Novým nástrojem k ostraze základny i bezpečnosti hlídek jsou drony ScanEagle za 200 milionů korun, které vojáci dostali před časem od Spojených států. Na konci května s nimi dokončili vojskové zkoušky, od začátku června je tak mohou nasazovat na ostré akce. „Jsme přesvědčeni o tom, že napomůže nejenom k větší bezpečnosti naší jednotky tady na základně, ale pochopitelně i k větší bezpečnosti aliančních jednotek,“ řekl Bečvář s tím, že program na pořízení ScanEaglu začal asi před dvěma lety. Američané dodávku, která zahrnuje deset dronů, odpalovací a zachytávací zařízení používané při přistávání i řídící centrum, zaplatili z fondu na boj proti terorismu.

ScanEagle: Stroj s rozpětím křídel přes tři metry je schopen zůstat ve vzduchu až 22 hodin, během hodiny letu spotřebuje pouze 2,5 decilitru paliva. Operovat může až 100 kilometrů od základny a ve výšce jeden kilometr. Vybaven je kamerou, některé stroje nesou zařízení pro denní, další pro noční vidění. K nošení zbraní uzpůsoben není. Operátoři jsou podle českých vojáků schopni přečíst díky kamerám poznávací značku automobilu z výšky 500 metrů.

„Je z něj možné skutečně získávat optické a infračervené snímky a v reálném čase dokáže přenášet na zem informace o kvalitě vzduchu a o počasí. Armáda rozhodně ziskem tohoto stroje neprohloupila, v budoucnu se dá využít i při povodních,“ uvedl zbrojní analytik Jaroslav Štefec. K obsluze dronu jsou během jedné směny potřeba čtyři lidé. Všichni byli vycvičeni v Americe.

Zbrojní analytik o novém dronu: Všestranný stroj, AČR neprohloupila (zdroj: ČT24)