Jubilující ÚOOÚ vyhlíží nového předsedu, favoritkou je Janů

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů dostane ke svému malému jubileu – slaví patnáct let existence – nového předsedu resp. předsedkyni. Zvolit ho bude muset Senát a jmenovat prezident, již nyní se ale hovoří o jméně bývalé ústavní soudkyně Ivany Janů. Podporu má u většiny senátních klubů. Nová předsedkyně vystřídá bývalého ministra a pražského primátora Igora Němce, jemuž s koncem prázdnin vyprší druhý mandát. Pokračovat již nemůže.

Ivanu Janů navrhnou na předsedkyni Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) lidovečtí senátoři. Ukazuje se, že ji zřejmě podpoří i většina ostatních. „Když jsem si to ověřoval, tak možná bude mít podporu dalších politických stran,“ řekl předseda senátního ústavně právního výboru Miroslav Antl. Sám je členem nejpočetnějšího klubu ČSSD a sám s možnou volbou Ivany Janů nemá „žádný problém“.

Boj proti Velkému bratru nám jde, pochválil svůj úřad Němec

Někdejší ústavní soudkyně – nebo kdokoli jiný, koho prezident na návrh Senátu jmenuje – se stane historicky třetí předsedkyní ÚOOÚ. Po většinu jeho existence vedl úřad Igor Němec. Prvního předsedu Karla Neuwirta vystřídal před deseti lety, nese tak zodpovědnost za podstatnou část kroků, které úřad kdy učinil. Je ale přesvědčen, že nemá za co se stydět. Na konferenci v Senátu pořádané u příležitosti patnáctého výročí existence ÚOOÚ zdůraznil, že je nutné bojovat proti „různým formám Velkého bratra“, tedy opatřením ke sledování občanů, která jsou zdůvodňována například bojem proti terorismu. Za chybu považuje například zveřejňování záběrů podezřelých, které charakterizoval jako „vytváření novodobých pranýřů v médiích“, ale i politické snahy o bezbřehou transparentnost, protože i ta podle Němce narušuje principy soukromí.

Předseda ÚOOÚ:

„Náš úřad chtěl konferencí ukázat, čím se patnáct let zabýval. Vybočuje z chodu ostatních úřadů v tom, že musí reagovat na rychlé změny, ať už jsou spojeny s rozvojem informačních technologií nebo politickými událostmi ve světě – jako je 11. září, kdy se diskutuje o Patriot Actu. Na to vše jsme museli reagovat a práce a postupy se postupně měnily. Ne náhodou byl náš zákon za patnáct let 24krát novelizován.“

Mezi konkrétní úspěchy svého působení řadí končící předseda zrušení projektu centrálního úložiště elektronických receptů kvůli shromažďování citlivých dat o pacientech, výmaz neaktuálních údajů z živnostenského rejstříku, zrušení návrhu na paušální souhlas se vstupem do kamerovaného prostoru, nahrazení rodných čísel v elektronických agendách veřejné správy jinými identifikátory nebo zavedení vyhodnocování dopadu navrhovaných zákonů na soukromí.

Události: Ivana Janů by mohla vystřídat I. Němce (zdroj: ČT24)

ÚOOÚ je trnem v oku prezidentově i mnoha dalších

Pochvalně hovořil o působení Igora Němce v čele ÚOOÚ také předseda senátního ústavně právního výboru (právě ten schvaluje výroční zprávy úřadu) Miroslav Antl. Odmítl, že by byl úřad nemístně přísný. „Tvrdím, že příšný musí být, protože hájí ústavní práva občanů zaručená Listinou základních práv a svobod,“ uvedl senátor. Oponoval tak například prezidentu Miloši Zemanovi, podle kterého jde o příklad „zbytečné instituce, která uděluje pokuty právě tam, kde je žádoucí transparentnost“. Již krátce po nástupu do funkce hlavy státu navrhoval dokonce zrušení úřadu.

Nejčastěji si ale na činnost ÚOOÚ stěžují občané, které úřad pokutuje. Nejčastěji to bývá kvůli kamerám. Pokutu dostal například muž z Třebíče, který kvůli ochraně před vandaly umístil na svůj dům kameru (více zde). Nedávno rozhodoval pražský městský soud o sporu ÚOOÚ s majitelem prodejny jízdních kol, který zveřejnil záběry zloděje. Ačkoli soud dopadeného muže potrestal, měl majitel za zveřejnění záznamu z bezpečnostní kamery na sociální síti zaplatit pokutu. Soud v odvolacím řízení dal zapravdu majiteli. Případ je prozatím uzavřen, ačkoli ÚOOÚ ještě zvažuje kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Úkoly pro nového předsedu: dohled nad moderními technologiemi i směrnice EU

Navzdory prezidentovu přání ale úřad existuje a jeho zánik se nechystá. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na senátní konferenci upozornil na úkoly, které čekají již na nového předsedu ÚOOÚ. Především se bude muset podle předsedy vlády zaměřit na obchod s osobními údaji. „Propojování různých databází, zapojení sociálních sítí a vývoj mobilních aplikací vedou k tomu, že soukromým společnostem poskytujeme stále lepší, podrobnější a aktuálnější údaje o nás samotných. Musíme mít například jistotu, že takto komplexní údaje nebudou prodávány bez našeho vědomí dál,“ upozornil Bohuslav Sobotka. Igor Němec upozornil také na zavádění jednotné evropské legislativy o ochraně osobních údajů. „V rámci tohoto nařízení se hovoří o tom, že podniky, které mají více než 4000 klientů musí povinně zaměstnávat DPO, tzn. komisaře pro ochranu osobních údajů, kterého bude úřad školit, zkoušet a prověřovat,“ upozornil Igor Němec.

Za patnáct let úřad provedl 1878 kontrol a zabýval se 31 344 konzultacemi a dotazy a 9418 stížnostmi na neoprávněné zpracování osobních údajů, vypočítal jeho předseda. Mluvčí úřadu David Pavlát upřesnil, že stížnosti nejčastěji směřují na kamerové systémy, na nedostatečné zabezpečení či únik osobních údajů, na kopírování dokladů totožnosti a na obtěžování nevyžádanými zásilkami nebo obchodními sděleními. Podnětů ohledně nevyžádaných obchodních sdělení úřad ročně dostane téměř osm tisíc.

Z MĚSTSKÉ POLITIKY K OCHRANĚ ÚDAJŮ

Igor Němec se do historie zapsal především okřídleným prohlášením „situace je nadmíru výtečná“ v době, kdy se na Prahu valila povodeň nevídaných rozměrů. Primátorem se ale Němec stal pouhou shodou okolností. Historická povodeň přišla krátce po parlamentních volbách, před kterými pro neshody s vedením ODS odstoupil původní primátor Jan Kasl, ale současně krátce před komunálními volbami, do kterých šel jako lídr ODS Pavel Bém. V této situaci se zdálo logické, aby město dočasně vedl dosavadní primátorův náměstek Němec (tehdy rovněž z ODS). Původní profesí matematik vstoupil v roce 1990 do politiky, byl poslancem a ministrem (zprvu kontroly, později bez portfeje). Již v době, kdy vedl Prahu, se hovořilo o možném Němcově angažmá v čele ÚOOÚ. Předsedou se nakonec stal, když jeho prvnímu předsedovi vypršelo funkční období a zůstal jím maximální možnou dobu. Mandát mu vyprší 1. září.