Při daňových podvodech měli způsobit škodu 785 milionů korun

Protikorupční police navrhla obžalovat deset lidí, kteří měli Česku při daňových podvodech způsobit škodu minimálně 785 milionů korun. Skupina podle vyšetřovatelů v letech 2009 a 2010 nelegálně obchodovala s pohonnými hmotami ze zahraničí. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným až desetileté tresty vězení.

Policejní návrh obžaloby nezahrnuje jenom krácení daní, ale také praní špinavých peněz a poškozování věřitele při dovozu pohonných hmot z Rakouska. Skupina totiž měla v letech 2009 a 2010 nakupovat pohonné hmoty od zahraničních společností, dovážela je z Rakouska a následně je předprodávala v účelově založeném řetězci firem. „Životnost nastrčených firem je tak krátká, že finanční úřad nebo trestní orgány nebyly schopny zasáhnout,“ řekl Jan Mikulec z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Celkem prý skupina dovezla na území České republiky 167 milionů litrů pohonných hmot, což je podle Mikulce vysoké množství. Daně pak skupina buď vůbec nepřiznávala, nebo úmyslně uváděla do daňových přiznání fiktivní údaje, kterými si odvod daně snižovala.

„Další skupina obviněných pak měla prostřednictvím firem účelově založených na Kypru, Slovensku, v Holandsku, Rakousku a Španělsku za pomoci fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti,“ popsal mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.

Policie u obviněných zajistila majetek a peníze v celkové výši 14 milionů korun a 123 tisíc eur (v přepočtu 3,4 milionu korun). Samotný spis případu prý obsahuje přes 6500 stran a dalších 17 tisíc stran tvoří ještě jeho přílohy.

Deseti lidem hrozí až deset let vězení za krácení daně (zdroj: ČT24)

Kauce pro distributory pohonných hmot

V boji s daňovými podvody u pohonných hmot pomáhá nedávné zavedení povinné kauce pro distributory ve výši 20 milionů korun. Díky tomu prý podle Mikulce tento typ daňových podvodů prakticky vymizel. Teď ale vláda schválila, že menší distributoři budou moci žádat o snížení kauce. Přinutil ji k tomu totiž nález Ústavního soudu. „Vytýká, že kauce nejsou diferencované,“ uvedl Mikulec. „Subjektům, které prokazatelně a delší dobu působí na trhu poctivě, bude otevřena možnost snížení kauce na deset milionů korun,“ doplnil. Novelou zákona o pohonných hmotách se bude zabývat Senát, změna musí být schválena do konce června.