Červen přichystá letní počasí, zejména na začátku

Praha - Červen bude zřejmě nadprůměrně teplý, v prvním týdnu může rtuť vystoupat až na 28 stupňů. Pršet bude asi méně než obvykle, ale zvláště ve druhém červnovém týdnu mohou přijít bouřky. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„První červnový týden bude poměrně velmi teplý,“ sdělili pracovníci ústavu. V dalších týdnech pak přijde pokles teplot, ale pravděpodobně jen mírný. V příštím týdnu bude činit průměr denních teplot asi 25 stupňů a teplotní rozpětí bude zhruba 23 až 28 stupňů. V dalších třech týdnech už budou maximální teploty klesat a teplotní výkyvy mohou být výraznější. Horní hranice denních teplot se však bude držet na 26 až 27 stupních. 

V objemu srážek bude zřejmě podle meteorologů příští měsíc v porovnání s předchozími lety podprůměrný. „Ze všech týdnů tohoto období by měl být nejvlhčí druhý červnový týden. V ostatních týdnech očekáváme relativně slabší srážkovou činnost,“ oznámil ČHMÚ. Meteorologové ale upozornili, že síla deště se může místo od místa výrazně lišit. V červnu totiž ve srážkách obvykle převládají přeháňky a bouřky.