České kuchyně i balkony plní čerstvé bylinky. Vede bazalka

Brno – Tři čtvrtiny Čechů doma zahradničí. Kromě květin a zeleniny se do módy čím dál víc dostávají i bylinky. Jejich spotřeba roste v běžných domácnostech i restauracích, z nichž některé si pořizují vlastní bylinkové zahrádky. Z největší pěstírny na Znojemsku míří na pulty obchodů ročně 4 miliony květináčů s bylinkami určenými k přímé spotřebě.

„Tady máme mátu peprnou, bazalku, pažitku, oregano, tymián, mateřídoušku, majoránku a rozmarýn,“ popsal Zdeněk Dvořák z Brna obsah truhlíků na svém balkoně. S rodinou vyměnili květiny za bylinky. Používají je v teplé i studené kuchyni. Podobně jako oni uvažuje čím dál víc lidí v Česku. Zájem o čerstvé bylinky určené k rychlé spotřebě roste každý rok až o 30 procent.

Zatímco v létě si lidé bylinky rádi pěstují na svých zahradách a balkonech, v zimě často v obchodě sáhnou po květináči s čerstvou rostlinou. Na pulty je dodává i jediná celoroční pěstírna v Česku. Ze Suchohrdel u Miroslavi na Znojemsku míří do obchodů každý rok 4 miliony kusů bylinek. „Naše výroba začíná u semínek, která pochází z celého světa. Máme tu koriandr a libeček z Británie, naopak většina dobrých odrůd bazalky pochází z USA. My tu máme bazalku z Floridy,“ uvedl ředitel pěstírny Petr Hruška.

V malých květináčích pěstují od semínka celkem 13 druhů bylinek. Jak dlouho u nich rostlina zůstane, než se vydá na pulty obchodů, záleží na druhu i roční době. „Hodně populární je tymián, ten je poměrně pomalu rostoucí bylinka, trvá mu to v průměru 60 dní. Bazalka roste mnohem rychleji, v průměru za 40 dní,“ upřesnil Hruška.

Právě bazalka je v Česku šampionem, prodá se jí až milion kusů ročně. Následují petržel a pažitka. Chuťové preference se v Evropě stát od státu liší: třeba ve Švédsku vede kopr, v britské kuchyni nejvíc využijí koriandr, ve Francii estragon.

Hlavně čerstvé

To, co lidé oceňují na vlastních bylinkách, je čerstvost. Stejného hesla se drží i čím dál víc restaurací. Sergio Bellini, majitel jednoho z brněnských podniků, pro ně chodí na trh každý den. „Bylinky jsou základem kuchyně, bez nich neumím vařit. Chodím je nakupovat na trh, kde také nasajete vůně, které potom kuchaře inspirují,“ vysvětlil Bellini.

V další brněnské restauraci spotřeba bylinek vzrostla natolik, že si letos poprvé založili vlastní zahrádku. „Nejvíc využíváme rozmarýn, hlavně kvůli jehněčímu, a tymián do různých dalších pokrmů, připravujeme z něj maso i ryby. Bylinky využíváme hodně, přece jen děláme jednodušší francouzskou kuchyni, která je o čerstvosti,“ vysvětlil manažer restaurace Martin Zvěřina.

O pěstování bylinek hovoří manažer restaurace Martin Zvěřina (zdroj: ČT24)