Ministerstvo školství zatím místo Chládka povede Marksová

Praha – Grémium ČSSD jednalo o chystaném odvolání ministra školství Marcela Chládka. Premiér Bohuslav Sobotka oznámil ve čtvrtek, že prezidentovi navrhne Chládkovo odvolání. Dopis už dorazil na Pražský hrad, Sobotka v něm zároveň žádá, aby byla řízením ministerstva školství dočasně pověřena ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Sobotka zdůvodnil svůj krok nespokojeností s ministrovým chováním k podřízeným, které ve čtvrtek popsal deník Mladá fronta DNES. Přečtěte si, jak na situaci reagoval Marcel Chládek.

Již v půl osmé ráno se sešly špičky ČSSD, aby se od premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky dozvěděly, proč se rozhodl z vlády vyhodit Marcela Chládka – jehož přitom označil za „nejlepšího ministra školství za posledních deset let“. Současně musí sociální demokraté vybrat nového ministra. Ne všechny o svých důvodech založených na informacích o nevhodném chování k podřízeným přesvědčil. „Já si pořád myslím, že to není pravda,“ řekl první místopředseda ČSSD Milan Chovanec k informacím, že se Chládek dopouštěl mobbingu (šikanování podřízených). „Pan ministr si nevybral možnost, že by sám rezignoval. Nechtěl tímto přiznat vinu, kterou necítí,“ dodal Milan Chovanec. Zdůraznil však, že nezpochybňuje premiérovo právo ministra vyměnit.

O Chládkově nástupci podle Chovance grémium ČSSD nejednalo. Bohuslav Sobotka již dal najevo, že by byl rád, kdyby do čela ministerstva nově usedla žena. Takřka jisté přitom je, že alespoň dočasně se tak opravdu stane. Do vybrání trvalého Chládkova nástupce totiž premiér navrhl prezidentovi, aby pověřil řízením úřadu Michaelu Marksovou (ČSSD), která je ministryní práce a sociálních věcí. Premiér řekl, že roli v rozhodování hrálo, že Marksová na ministerstvu školství dříve pracovala. Kdo úřad převezme natrvalo, chce Bohuslav Sobotka rozhodnout v průběhu příštího týdne.

Co na to prezident?

Ačkoli je Bohuslav Sobotka pevně rozhodnut o Chládkově odvolání, do cesty by se mu mohl postavit prezident. „O tom, že Miloš Zeman dobře vychází s Marcelem Chládkem, se hovořilo již dříve,“ upozornil Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie. Dodal, že Sobotka se bude muset snažit situaci prezidentovi řádně vysvětlit. Příležitost dostane v neděli, kdy se předseda vlády sejde s hlavou státu v Lánech.

S neúspěšným návrhem na odvolání ministrů již má česká politika zkušenosti. Před třemi lety neuspěl Petr Nečas, kterému odmítl tehdejší prezident Václav Klaus odvolat ministry za Věci veřejné. Lukáš Jelínek se ale nedomnívá, že by Miloš Zeman kvůli Marcelu Chládkovi zašel až tak daleko.

Chládek končí kvůli zprávě o jeho chování k podřízeným

Marcelu Chládkovi – který má za sebou dlouhou politickou kariéru, byl také náměstek středočeských hejtmanů Ratha, Moravčíkové a Řiháka – zlomila politický vaz zpráva MF Dnes o jeho chování k podřízeným. Deník ve čtvrtek popsal Chládkovy hrubé praktiky, kvůli kterým odešlo z úřadu devět zaměstnankyň. Když Sobotka oznámil, že Chládka odvolá, shodli se další politici, že nejde o překvapení, protože informace o Chládkově chování přicházely z ministerstva školství již dříve (více zde). Marcel Chládek to však odmítl, poukázal, že podle odborové organizace si na něj žádný zaměstnanec ministerstva nestěžoval. O devíti zaměstnankyních, které podle deníku odešly kvůli němu, řekl, že měly jiné důvody – například přestěhování do zahraničí. Svůj pád označil za intriku hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše.

Lukáš Jelínek ovšem podotkl, že ruku v ruce se zprávami v tisku jde i další pádný důvod pro rychlou výměnu ministra. „Věc, která asi souvisí s odvoláním, je příprava rozpočtu na příští rok, kde ministerstvo školství chce – a nejspíš musí chtít – finanční posílení. Ministr Chládek mluvil až o 9 miliardách. Je lepší, když o novém rozpočtu pro školství bude vyjednávat čerstvý ministr, který nebude tak snadno napadnutelný,“ upozornil.

Zatímco však z politické scény zněly výhrady především vůči Chládkovu přístupu k podřízeným, ze školství samotného přicházejí i výhrady k jeho práci. Šéfredaktor internetového portálu Česká škola Janek Wagner označil Chládka za jednoho z nejhorších ministrů školství. „Říká se, že se zásahy ve školství projeví v horizontu deseti let. Dnes víme, co udělal ministr Dobeš. Myslím, že na ministra Chládka budeme vzpomínat podobně jako na ministra Dobeše – ne dobře,“ řekl. Janek Wagner míní, že končící ministr „otevřel dveře nejrůznějším lobbistům“. Odkázal přitom například na projekty, které mají ve velkém do škol zavést tablety či čipy. Kritizoval také, že Marcel Chládek ustoupil z původních stanovisek o odměňování pedagogů a přistoupil na požadavky odborů. „Chtějí, aby bylo všechno v tabulkách, a není prostor pro odměňování nejlepších. Ani navrhovaný kariérní řád tomu moc nepomůže,“ shrnul šéfredaktor České školy.

Janek Wagner: Chládkovi bych dal 4- (zdroj: ČT24)

Kdo místo Chládka? Teska Arnoštová s premiérem nejednala

Bohuslav Sobotka uvedl, že by byl rád, kdyby ministerstvo školství po Chládkovi vedla žena. „Je to jedno z kritérií, ale není to podmínka,“ upřesnil. Především chce, aby šlo o dobrého odborníka. Jmen lidí, kteří by mohli Marcela Chládka – jenž se během dne k situaci vyjádří na tiskové konferenci – nahradit a kteří slovy Bohuslava Sobotky „připadají v úvahu z pohledu politiky sociální demokracie“, se již objevilo několik. Kdo je podle kuloárů ve hře?

  • místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání Vlasta Bohdalová
  • bývalá místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Alena Gajdůšková
  • náměstek ministra školství Petr Hulinský
  • místopředsedkyně senátního výboru pro vzdělávání a vědu a šéfka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Eva Syková
  • náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová
  • poslanec Jiří Zemánek
  • prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech

Objevily se dokonce informace, že se Lenka Teska Arnoštová kvůli možnému působení v čele ministerstva školství sešla s premiérem. Ta to však odmítla. „Já jsem šla na legislativní radu vlády, kde jsme prosazovali protikuřácký zákon,“ uvedla.

Vydáno pod