Politiky Chládkův konec nepřekvapuje: O poměrech v úřadu se vědělo

Záměr premiéra Sobotky odvolat ministra školství Marcela Chládka českou politickou scénu nepřekvapuje. O údajně hrubém chování ministra k podřízeným, o kterém informovala Mladá fronta Dnes, se podle zástupců parlamentních stran vědělo.

Sobotka oznámil svůj záměr odvolat šéfa českého školství Marcela Chládka dnes večer. Své rozhodnutí vysvětlil ranním článkem z Mladé fronty Dnes, která informovala o ministrově hrubém chování k podřízeným. Sobotka akcentoval, že deník vlastněný ministrem financí Andrejem Babišem nelze považovat za nezávislé médium, zveřejněné informace ale zároveň nechce zlehčovat. Chládek Sobotkův záměr respektuje – a zároveň hovoří o tom, že by se nemělo ustupovat mediálnímu lynči (více zde).

„Premiér má právo si sestavit vlastní tým,“ reagoval na Sobotkovo rozhodnutí druhý muž sociální demokracie Milan Chovanec. „Nelze brát v současné době Mladou frontu jako nezávislé médium. Uvidíme, kam se to bude dál posouvat a jaké se najdou důkazy pro případnou vinu Marcela Chládka.“

Odvolávaný ministr chce celou situaci komentovat na páteční tiskové konferenci, kvůli Chládkovi sejde také vedení sociální demokracie. O možných nástupcích se ale mezi socialisty mluví už dnes. Kdo je podle kuloárů ve hře?

  • místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání Vlasta Bohdalová
  • bývalá místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Alena Gajdůšková
  • náměstek ministra školství Petr Hulinský
  •  místopředsedkyně senátního výboru pro vzdělávání a vědu a šéfka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Eva Syková
  • náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová
  • poslanec Jiří Zemánek

Prezident Miloš Zeman, do jehož rukou ministři demisi skládají, se podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nechce k situaci vyjadřovat až do té doby, než „bude s panem premiérem v neděli o této záležitosti hovořit.“ Nejvyšší představitelé státu mají naplánovanou schůzku kvůli debatě o přijetí eura.

ČTĚTE VÍC: Jaký byl Marcel Chládek ministr? Měnil zákony a poléval se vodou

Nástupce? Bělobrádek navrhuje 68

„Když se tato aféra dostala na veřejnost, tak se nedivím, že sociální demokracie musela opustit stranickou loajalitu. Je dobře, že to premiér udělal bez toho, aby na něco čekal,“ podotkl předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO). Sobotkův krok podle něj ministerstvu jen prospěje. V ČSSD navíc údajně už při vyjednávání o složení vlády byli lepší kandidáti, kteří „pro školství udělají více než jen PR“, dodal s odkazem na Chládkovu častou snahu získávat mediální pozornost.

Ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec potom odmítl Chládkovo tvrzení, že za jeho koncem stojí lynč médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem: „Jsem přesvědčen, že pan premiér by tak zásadní věc neudělal na základě jednoho novinového článku a bez toho, aby si některá fakta ověřil.“

Podle místopředsedy KDU-ČSL a ministra zemědělství Mariána Jurečky není důvod pro chystání Chládkova odchodu překvapením. „První signály byly už před rokem, i já jsem se s nimi setkal. Lidé, kteří mají k tomuto resortu blízko, některé věci, o kterých píše dnešní Mladá fronta DNES, potvrzovali. Za KDU-ČSL mohu říct, že náš předseda by podobnou situaci vyřešil daleko dříve,“ prohlásil. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek také v nadsázce přispěchal s alternativou pro školský resort – v podobě Jaromíra Jágra.

Opozice: Sobotka mohl konat už před rokem

O tom, že informace o poměrech na Chládkově ministerstvu minimálně prosakovaly, hovoří i opozice. „Měl jsem zprávy z ministerstva školství, že chování ministra Chládka je nevhodné, měl jsem informace o průběhu porad, kde křičel na lidi a urážel je,“ reagoval předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala. „Považuji za správné, že dnes pan premiér jedná tak, jak jedná, ale možná se ta situace dala řešit už před rokem, protože o situaci věděl. Je mi líto lidí, kteří to museli snášet.“

„V minulém roce jsme pana ministra Chládka kvůli těmto okolnostem interpelovali a pan ministr naše zprávy popřel,“ dodává mluvčí TOP 09 pro oblast školství Anna Putnová a také ona, stejně jako Zlatuška, vítá Chládkův odchod. Školství podle ní ohrožovala snaha zavést povinné přijímací zkoušky na střední školy i povinnou maturitu z matematiky. „Bylo by dobře, aby školství vedl člověk s koncepcí. Školství potřebuje razantní změny,“ dodala.

Vydáno pod