Falešný ekonom z muzea si má odpykat jedenáct let ve vězení

Falešnému ekonomovi a uprchlému vězni Vladimíru Prokopovi uložil soud trest jedenácti let ve vězení. Nepravomocné rozhodnutí padlo za zpronevěru 9,6 milionu korun z Národního zemědělského muzea. Prokopa už soud poslal dříve do vězení za jinou zpronevěru.

Pražský městský soud využil možnosti mimořádného zvýšení horní hranice trestní sazby, a tak by měl Vladimír Prokop strávit ve vězení až jedenáct let. Muž byl v minulosti opakovaně trestán za podvody a zpronevěry. „Důkazní situace je vůči obžalovanému téměř zdrcující. Nepochybujeme o tom, že to byl předem promyšlený podvodný plán,“ uvedl k vyvedení peněz z muzea předseda soudního senátu Stanislav Králík.

Prokopa zradily kradené doklady, musel akci urychlit

Třiačtyřicetiletý Prokop se k činu přiznal policistům. Peníze prý potřeboval na to, aby splatil své a matčiny půjčky. V muzeu se nechal zaměstnat na pozici hlavního ekonoma pod cizí identitou a se zfalšovaným vysokoškolským diplomem. Problém mu podle obžaloby způsobilo, že pravý majitel dokladů byl zadlužený, a tak na Prokopa přicházely do zaměstnání desítky oznámení o exekuci. Ředitelka s ním sepsala dohodu o ukončení pracovního poměru, než ale na ni došlo, odjela na dovolenou a Prokop rychle jednal. Koncem března 2014 tak postupně převáděl peníze z účtu muzea na účet své známé, která je vybírala a hotovost mu předávala. Žena Prokopovi věřila, že její počínání je legální a že Prokop peníze nosí na ministerstvo zemědělství. Většinu zpronevěřených peněz - celkem 8,4 milionu korun – se podařilo zajistit a instituci vrátit.

Muzeum žádalo jako náhradu škody 1,5 milionu korun, do částky započítalo i rekonstrukci účetnictví vynucenou trestným činem a mzdu, kterou Prokopovi vyplácelo. Soud tento nárok uznal.

Dříve se pokoušel obrat českobratrskou církev

Prokop byl v minulosti odsouzen mimo jiné za zpronevěru deseti milionů korun Českobratrské církve evangelické. V církvi pracoval také jako vedoucí ekonomického oddělení a připravil ji o příspěvky od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce. Za to si Prokop v současné době už odpykává počátek sedmiletého trestu odnětí svobody. Ve věznici se učí na kuchaře a ostatní vězně tam podle svého advokáta vyučuje v kurzu finanční gramotnosti.

Vydáno pod