V pátek zazní verdikt k Nagyové, podle Páleníka se nestal trestný čin

Obžalovaní pronesli v neveřejném zasedání závěrečné řeči v kauze Nagyová. V pátek by pak měl zaznít verdikt. Jak státní zástupce, tak obvinění se netají reálnou variantou odvolání, když jim rozhodnutí soudkyně nebude vyhovovat.

Čtveřice obžalovaných vinu odmítá a žádají osvobození. Zaznělo to i při jejich závěrečné řeči. „Klíčové věci jsou to, co říkám celé dva roky. Nic jsme nespáchali, žádný trestný čin se tady nestal. Celá žaloba je vykonstruovaná,“ řekl Ondrej Páleník, bývalý šéf Vojenského zpravodajství.

Hlavní líčení se dostalo do závěrečné části v pondělí, kdy žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které kauzu dozoruje, navrhl Janě Nečasové (dříve Nagyové) 3,5 roku vězení. Dalšími obžalovanými jsou dva exšéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Pro ně Bajger navrhuje 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce odnětí svobody. „Jsme přesvědčeni, že důkazů je přehršel. Myslíme si, že z hlediska generální prevence, z hlediska společenské škodlivosti, jsou tresty, ač mohou znít přísně, přiměřené,“ uvedl státní zástupce.

Jana Nečasová a její obhájce Eduard Bruna
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně Helena Králová odročila jednání na pátek, kdy sdělí rozhodnutí. Králová potvrdila, že rozhodnutí bude veřejné. Pravděpodobně to však nebude konečný verdikt. Pohůnek uvedl, že pokud soud rozhodne v jeho neprospěch, tak se bude bránit a odvolá se k městskému soudu. Vyloučené to není ani u ostatních obžalovaných nebo u státního zástupce

Nagyová se jednání ze zdravotních důvodů neúčastnila, ostatní dorazili. Podle vyšetřovatelů čtveřice zneužila pravomoc, za což hrozí až pětileté vězení. Případ se týká údajného zneužití vojenské rozvědky, podle obžaloby nechala na podzim roku 2012 Nagyová sledovat z osobních důvodů manželku premiéra Petra Nečase Radku. Případ vedl k pádu vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil.

Soudkyně Králová projednávala kauzu již loni v červnu. Janě Nečasové tehdy uložila roční podmínku. Případy bývalých šéfů rozvědky předala ministerstvu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění. Trestní stíhání Pohůnka zastavila. Proti rozhodnutím podali žalobci odpor a stížnosti, ohradil se také Páleníkův advokát.