Sliboval změnu, přesto DPP na podezřelé právní kontakty nezanevřel

Praha – Pražský dopravní podnik navzdory příslibům stále spolupracuje s externími advokátními firmami - včetně kanceláře Brož, Sedlatý. Ta si na práci najímá někdejšího právníka dvorní advokátní kanceláře obviněného lobbisty Ivo Rittiga. Radiožurnál nyní získal záznam skryté kamery, podle které v advokátní kanceláři osobně jedná šéf dopravního podniku Jaroslav Ďuriš a bývalý radní pro dopravu za ČSSD Karel Březina.

Vyřešit dědictví neprůhledných zakázek i předražených právních služeb – takový byl příslib nového vedení pražského dopravního podniku. Na začátku února podnik zmínil, že jeho právní odbor „prošel personálními změnami s důrazem na zajištění právních služeb vlastními silami“.

I po více než čtvrt roce ale podnik stále spolupracuje s externími právníky. Příkladem je advokátní firma Brož, Sedlatý. Podle ředitele DPP Jaroslava Ďuriše jde prý o normální legální vztah, na kterém manažer nespatřuje nic špatného.

Web kanceláře Brož, Sedlatý
Zdroj: ČT24/broz-sedlaty.cz

Na zakázky pro podnik si přitom zmíněná kancelář najímá advokáta Víta Plichtu. Jde o bývalého právníka kanceláře Šachta & Partners, která je spojená s Ivo Rittigem – lobbistou stíhaným v kauze předražených jízdenek. „Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli tam nepřetrvávají nějaký vazby a nějaký vztahy, závazky vůči někomu,“ tvrdí ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Spolupráci s externími advokáty kvůli složitosti některých případů obhajuje například Karel Březina, zastupitel a bývalý šéf výboru pro dopravu. Právě on podle Radiožurnálu do zmíněné advokátní kanceláře Brož, Sedlatý docházel. „Několikrát jsem tam byl, protože s panem Jiřím Brožem jsme kolegové ze sportu,“ uvedl Březina pro ČT.

Právní zákulisí dopravního podniku (zdroj: ČT24)

Rozhlas ale s odvoláním na rok a půl starý záznam skryté kamery umístěné před advokátní kanceláří uvedl, že jen o sportu řeč nebyla. Současný šéf dopravního podniku Ďuriš podle Radiožurnálu na záznamu mluvil například o smlouvě na dodávky tramvají se Škodou Transportation. Advokátní kancelář přitom smlouvu nikdy na starosti neměla. „Jestli je to rok a půl starý tak už nemůžu vědět, o čem jsme se bavili,“ dodává šéf DPP. Zamítavě se vyjádřil i zástupce kanceláře Jiří Brož s odkazem na mlčenlivost.

Kancelář získala v posledních letech od dopravního podniku asi dvacítku zakázek. Pomáhala například s tendrem na výměnu světel za 250 milionů korun. Podle Nadačního fondu proti korupci byl tento tendr špatně vyhotoven a navíc s předraženou cenou. Právní služby kolem dopravního podniku v minulosti kritizovala i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Od managementu si vyžádala předložení všech kontraktů s advokátními kancelářemi.