Rafaj u vlády uspěl, o pokračování v čele ÚOHS ale rozhodne prezident

Praha – Petr Rafaj má šanci, že zůstane předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vláda na druhý pokus schválila jeho nominaci. Předsedu antimonopolního úřadu ale jmenuje na návrh kabinetu prezident. Ten přitom v minulosti vyjádřil vůči Rafajovi výhrady.

Bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj uspěl v klíčovém hlasování o své budoucnosti v ÚOHS. Návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby Rafaj pokračoval v čele úřadu, přitom ministři zprvu neprojednali a z koaličních stran zněly výhrady vůči jeho práci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) označil fungování ÚOHS za katastrofální. „Marně hledám jediný důvod, proč by měl být právě on předsedou takhle důležitého úřadu, a nejvíc mě na tom mrzí, že jsem na té vládě ani jediný neslyšel,“ řekl nyní. Petr Rafaj však vládě slíbil, že pokud bude znovu jmenován, zaměří se na celkové „zefektivnění fungování úřadu“ – například zkrátí lhůty správních řízení, které jsou předmětem kritiky nejčastěji. Vláda poté jeho nominaci schválila.

Nešlo ovšem o jednoznačné rozhodnutí, podle informací ČTK prosadil premiér svůj návrh o jediný hlas – nehlasovali pro něj ministři za ANO ani dva zástupci KDU-ČSL. „Naši ministři měli výhrady k té volbě, navrhovali výběrové řízení,“ uvedl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Přesto je předseda vlády s výsledkem spokojen. „Vláda nominovala pana Rafaje a dala mu důvěru k vedení úřadu i pro druhé období, neboť pan Rafaj jej v uplynulých šesti letech vedl kvalifikovaným způsobem, ÚOHS pod jeho vedením zlepšil činnost, zkrátil lhůty pro rozhodování a netrpí žádnými skandály,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Jmenování je na prezidentovi, jeho postoj není jasný

Jmenovat staronového šéfa antimonopolního úřadu však musí prezident republiky, Sobotka uvedl, že s Milošem Zemanem již o dalším Rafajově působení jednal. Prezident ale není Rafajovi nakloněn, Lidové noviny napsaly, že by místo něj chtěl jmenovat předsedou ÚOHS ministra Rusnokovy vlády Františka Lukla. Sám Petr Rafaj ale počátkem května v rozhovoru pro Týden řekl, že s Milošem Zemanem „našli společnou řeč“. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zatím nechtěl jeho rozhodnutí předjímat. „O rozhodnutí prezidenta republiky budeme informovat, až bude učiněno,“ uvedl.

ÚOHS aktuálně dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek. Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.

Petr Rafaj

  • narozen 23. června 1961 ve Valašském Meziříčí
  • absolvent Hornicko-geologické fakulty VŠB v Ostravě
  • v minulosti stavbyvedoucí v podniku Silnice Ostrava a ekonomický ředitel spol. JEWA Export-Import
  • stranická příslušnost: bezpartijní, dříve ČSSD
  • politické funkce: místostarosta Frýdku-Místku (1998–2002), zastupitel Moravskoslezského kraje (2000–2002), poslanec (2002–2009)