Byznys se smrtí. Pohřebním službám není nic svaté

Praha - Situace v českém pohřebnictví je podle asociace pohřebních služeb neúnosná - některé společnosti podnikají na hraně zákona nebo i za ní. Své služby nabízejí třeba přímo seniorům v sociálních zařízeních. Porušují také pravidlo, že v pohřebnictví je nepřípustná reklama.

Pohřební služby bojují s konkurencí (zdroj: ČT24)

Pietu a slušné zacházení se zesnulým v praxi mnohdy nahrazuje pouhá snaha o zisk. „Babičku shodili z postele do pytle na zem jako pytel písku a dědeček mi pak volal, že ten zvuk mu bude znít v uších až do smrti,“ konstatovala příbuzná.  

Mezi pohřebními službami je obrovská konkurence – jen v Praze jich podniká sedmnáct, v celém Česku pak necelých 600. „Podnikatel se snaží získat zakázku, to znamená získat pozůstalé, aby u něj objednali pohřeb. Oslovíte pracovníka v nemocnici - sestru, vrchní sestru, primáře, někoho, kdo má na starosti tyhle záležitosti a který doporučí tuto pohřební službu v případě, že někdo umře,“ popisuje proces ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch. 

Lidé se tak často setkají s tím, že mají jen jedinou alternativu, která je jim doporučena. „Je to v rozporu se zákonem, takhle postupovat nemá,“ konstatoval Mlčoch.  

Rakev
Zdroj: ČT24/ČTK/Králík Petr

V pohřebnictví se navíc porušuje i další pravidlo – zákaz reklamy. Pražský magistrát udělil už loni pokutu pohřební službě Pegas. V domovech seniorů i LDN nabízí klientům stejná firma možnost předplacení pohřbu s tím, že senioři převedou peníze - obvykle 13 tisíc korun - na jejich účet ještě před smrtí. Pegas s Českou televizí nechtěl mluvit.  

V tuzemsku chybí úřad, který by na podnikání pohřebních služeb dohlížel. „Magistrát hlavního města Prahy již upozorňovalo ministerstvo pro místní rozvoj, že v současné době není stanoven správní orgán, který by sankcionoval porušení povinností a protiprávní jednání provozovatelů pohřebních služeb,“ podotkla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.  

Ministerstvo pro místní rozvoj na dotazy nereagovalo. Zpřísnit pravidla tak, aby je jednotlivé pohřební služby nemohly obcházet, by měla novela zákona. Schvalovat by ji mohli poslanci příští rok.

Urna
Zdroj: ČT24/ČTK/Králík Petr