Koaliční partneři oceňují Bělobrádkovu čitelnost, opozice kritizuje pasivitu lidovců

Koaliční i opoziční politici gratulují Pavlu Bělobrádkovi ke znovuzvolení předsedou KDU-ČSL. Jeho mandát s podporou 91 procent delegátů volebního sjezdu lidovců ve Zlíně chápou jako velmi silný. Koaliční partneři kvitují s podvěkem stabilitu nejmenší vládní strany, naopak z opozice se ozývá ostrá kritika za „pasivitu“ a spolupráci s Andrejem Babišem. Komunisté se vymezili vůči slovům Pavla Bělobrádka, který v krajských volbách hodlá „rozlomit rudooranžové koalice“.

„KDU-ČSL ocenila svého předsedu za to, že ji dostal opět do velké politiky. Je to čitelný, předvídatelný, ale velmi tvrdý vyjednavač,“ prohlásil o Bělobrádkovi první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Bělobrádkův mandát s podporou 91 procent delegátů chápou politici z koalice i opozice jako velmi silný.

„Myslím si, že to signalizuje, že KDU-ČSL se stabilizovala po odchodu některých lidí za panem Kalouskem do TOP 09. Je to dobrá zpráva pro naši zemi,“ řekl Miroslav Faltýnek, první místopředseda ANO. „Postavení KDU-ČSL ve vládě je dáno volebním výsledkem,“ okomentoval roli lidovců v koalici, kterou někteří z opozice chápou jako submisivní.

Právě to zkritizoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Velmi bych mu přál, aby ve vládě i ve sněmovně “klidná síla„ dokázala něco víc než pouze odhlasovat to, na čem se dohodnou pánové Babiš a Sobotka. Zatím vidíme ten klid, ale sílu jsme zatím nezahlédli,“ vzkázal Kalousek a vyzval lidovce k zabránění oligarchizace Česka. Působení KDU-ČSL v koalice chápe jako „příliš pasivní asistenci“.

„Důležité je, aby se KDU-ČSL snažila bránit tomu, aby jeden člen vlády zneužíval své mocenské postavení pro svůj vlastní byznys. To KDU-ČSL nedělá. Ministr zemědělství Jurečka (KDU-ČSL) sehrává v otázce biopaliv roli bílého koně pro Andreje Babiše,“ tvrdí předseda ODS Petr Fiala.

Komunisté: Sen o rozlomení oranžovorudé koalice je úsměvný

„Nijak překvapující zvolení Pavla Bělobrádka předsedou KDU-ČSL je pokračováním tzv. klidné síly, která ve vládě zcela podléhá jak hnutí ANO, tak ČSSD. Jeho sen o rozlomení rudooranžových koalic v rámci krajských voleb je možné považovat za velmi úsměvné při vědomí, že o volbách rozhodují především občané. Pokud Bělobrádek doufá, že mu pomůže splnit sen jeho víra, myslím, že může být příští rok na podzim velmi zklamán,“ reagovala místopředsedkyně KSČM Miroslava Vostrá na sjezdový projev vicepremiéra, v němž jako hlavní cíl lidovců v nadcházejících volbách vytyčil zamezení krajské spolupráce mezi sociálními demokraty a komunisty.