O nedůvěře vládě se bude hlasovat v úterý, KSČM pravici nepodpoří

Komunistická strana nepodpoří hlasování o nedůvěře vládě, které z iniciativy pravicové opozice proběhne v úterý 26. května. Stranické vedení to oznámilo po jednání své stínové vlády s tím, že nechce, aby se k moci vrátila ODS a TOP 09. Ty Sobotkovu kabinetu vytýkají přetrvávající podporu biopaliv, ze které podle nich těží Babišův Agrofert.

Záměr vyslovit Sobotkově vládě nedůvěru deklarovaly opoziční ODS, TOP 09 a Úsvit. Potřebných padesát podpisů k vyvolání mimořádné schůze předložily předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi dnes, ten jednání svolal na úterý 26. května.

Pravici k jejímu úsilí motivuje středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení jejich daňového zvýhodnění. Podle opozice tak jde vláda na ruku vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a dopouští se korupce. Babiš je majitelem Agrofertu, jenž se na výrobě biopaliv podílí.

K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů ve sněmovně, trojice opozičních stran jich má ale jen 52. Vládní koalice disponuje pohodlnou většinou 111 hlasů. „V tuto chvíli je zřejmé, že opozice nemá 101 hlas. Není možnost, aby opozice vládě nedůvěru vyjádřila v situaci, kdy všechny tři vládní strany deklarovaly zájem na koaliční spolupráci,“ podotkl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

KSČM se zdrží hlasování

Komunisté si ve svém stanovisku vzali čas na rozmyšlenou, zasedla jejich stínová vláda i poslanecký klub. Výstup je takový, že úsilí trojice stran nepodpoří. Filip dnes uvedl, že jako nejsilnější opoziční strana sice hodnotí činnost vlády kriticky, ale ne černobíle. Ocenil, že byl kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců schopen odstranit největší problémy předchozích vlád, například odstranit poplatky ve zdravotnictví nebo zvýšit minimální mzdu.

„Nepodpoříme vyslovení nedůvěry. Náš krok je veden tím, že si nepřejeme, aby tady znovu vládla politická strana, která prohrála volby, to znamená ODS a TOP 09, které se tímto krokem chtějí dostat zpět do vládních křesel,“ konstatoval Filip. „Je nebezpečné, aby lidé jako Petr Nečas nebo Miroslav Kalousek, kteří ničili českou ekonomiku, mohli ovlivňovat dění v České republice.“ I z toho důvodu se komunisté při hlasování zdrží. Filip uvedl, že se tak strana zachová s „největší pravděpodobností“, pokud se do té doby nestane nic jiného. Dodal však, že vzhledem k pohodlné většině, kterou má vláda v zádech, by se nic nezměnilo, ani kdyby KSČM hlasovala pro návrh.

Trio stran ale očekávaný neúspěch od hlasování neodrazuje. „My chceme, aby za to každý nesl osobní odpovědnost, aby řekl: podporuji tento korupční režim a oligarchizaci země  - nebo nepodporuji korupční režim a nepodporuji oligarchizaci země,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Hlasování o vyjádření nedůvěry vládě vyvolaly opoziční strany v minulosti opakovaně. Nejčastěji - celkem pětkrát - jim musely čelit koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a zelených Mirka Topolánka a později i koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (nahrazeny později LIDEM) Petra Nečase. Naposledy sněmovna vyjádřila nedůvěru 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka.