Zaorálkův náměstek Jindrák končí, měl by nahradit Klausovou

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák opouští vedení resortu a měl by nahradit Livii Klausovou na české ambasádě v Bratislavě. Informuje o tom web Lidovky.cz s tím, že za Jindrákovým odchodem zřejmě stojí frustrace z personálních změn v Černínském paláci – a z přílivu lidí nakloněných sociální demokracii.

Bývalý dlouholetý velvyslanec v Německu byl podle Lidovek jedním z mála kariérních diplomatů mezi osmi náměstky ministra zahraničí. Deník Právo už včera upozornil na to, že Zaorálkův úřad nemá peníze na vytvoření nových pracovních míst, ačkoliv se ze zahraničí má vracet třicítka zkušených diplomatů. Jejich pozice ale už obsadili lidé, kteří se do Černínského paláce dostali v posledních měsících bez výběrového řízení. Podle Lidovek jde o nezkušené pracovníky blízké sociální demokracii.

Sám Jindrák odchod nijak komentovat nechtěl, podle Zaorálka se nejedná o definitivní rozloučení s Černínským palácem. „Není to věc, která by byla nějak definitivní nebo dohodnutá a v každém případě bude pan náměstek Jindrák pokračovat na místě, které odpovídá jeho vysoké erudici a schopnostem,“ prohlásil.

Náměstek Jindrák odchází z ministerstva zahraničí (zdroj: ČT24)

Zeman se sejde s Klausovou

Podle Lidovek nyní bude Jindrák dočasně působit na Úřadu vlády jako poradce premiéra pro zahraniční politiku a poté zamíří do Bratislavy, kde na velvyslaneckém postu nahradí někdejší první dámu. Kancelář prezidenta, který ambasadory jmenuje, ale tuto možnost dosud nepotvrdila. „Určitě nebudu záležitosti týkající se velvyslanců nijak komentovat do té doby, než dojde k řešení,“ prohlásil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Mohu pouze prozradit, že pan prezident má naplánovanou schůzku s českou velvyslankyní na Slovensku.“

Další působení Livie Klausové v Bratislavě znemožnilo přijetí služebního zákona; všichni diplomaté od 1. července totiž vstoupí do služebního poměru a norma stanovuje horní věkovou hranici na sedmdesát let. Klausové je o rok víc.