Místo volebních lístků tablety - ANO chce změnit volby ve sněmovně

Sněmovnu čeká schvalování další změny jednacího řádu. Zástupci hnutí ANO chtějí, aby poslanci volili přes tablety nebo počítače. Stále totiž hlasují tradičním způsobem, tedy papírovými lístky, které vhazují do urny. A návrh má podporu také u většiny dalších poslaneckých klubů. Poslanci by si tuto novinku poprvé vyzkoušeli koncem letošního roku.

Jen v letošním roce už poslanci hlasovali třikrát o předsedovi vyšetřovací komise pro stavbu dálnice D47, o členech dozorčí rady Vinařského fondu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Volí se ve Státních aktech: Poslanci si vystojí frontu na hlasovací lístek, na něm označí jméno a vhodí ho do urny.

„Každou volbu vyřazujeme velké množství - často pět až deset procent lístků - které jsou bohužel zbytečně neplatné, a kvůli té chybovosti se pak řada těch voleb neuskuteční,“ konstatuje člen volebního výboru Martin Kolovratník (ANO). „Hlavně to pak počítat, já ty archy mám před sebou, a takhle to sčítat čárky po pěti, je to strašně nepraktické,“ přidává se místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.  

Do budoucna mají poslanci hlasovat přes počítače, což má volební proces urychlit a také snížit počet neplatných hlasů. „Muselo by dojít ke změně legislativy, nicméně výhody převažují, protože volby by mohly běžet během jednání Poslanecké sněmovny, nemuseli bychom přerušovat, a samozřejmě sčítání by bylo okamžité,“ tvrdí předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Náklady na zavedení nového systému mají být v řádech desítek tisíc.

Většina klubů je novince nakloněna (zdroj: ČT24)
Vydáno pod