Noví ministři by mohli odevzdávat firmu do správy

Politici by mohli mít zanedlouho povinnost podat informace o svém majetku už v době, kdy převezmou veřejnou funkci. Navrhuje to novela zákona o střetu zájmů, kterou má do prázdnin posoudit vláda. Rovněž by stanovila několikatisícovou spodní hranici hodnoty darů, které by museli přiznávat. TOP 09 dokonce požaduje, aby ministři-podnikatelé dali firmu do svěřeneckého fondu. Návrh má podporu také u části koalice.

Ze současných ministrů podnikali před usednutím do vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a šéf financí Andrej Babiš (ANO). Nápad TOP 09 by poslal jejich firmy do takzvaného svěřeneckého fondu. „Okamžikem, kdy se politik ujme funkce člena vlády, by musel udělat kroky, kterými převede tu firmu do svěřeneckého fondu a ustanoví správce této firmy, který by se o ni po dobu jeho výkonu staral,“ vysvětluje poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Strana se inspirovala v zahraničí. Model, kdy politik nemůže ovlivňovat svou podnikatelskou činnost, mají například v USA.

A třeba dnes již bývalý majitel firmy Marian Jurečka návrh podporuje. „Souhlasím s tím, aby ministři nepodnikali a ani nevlastnili firmu. Já jsem musel ukončit své drobné podnikání a stoprocentně převedl firmu na jinou osobu,“ uvádí své důvody ministr.

Další zákon proti mě, stěžuje si Babiš

Naproti tomu ministr financí Babiš a majitel jedné z největších společností v ČR se nápadu spíš pousmál. Podle něj jde o další z řady legislativních návrhů, který záměrně míří proti němu samému. „Já to beru už jako folklor, že opozice místo toho, aby kritizovala všechny koaliční strany, se soustředí jen na mě,“ řekl pro ČT majitel Agrofertu. Nápadem se hodlá prý zabývat tehdy, když mu opozice doporučí nějaký dobrý svěřenecký fond. Sám tvrdí, že ale z firmy odešel.

Události: Novela chce zpřísnit možný střet zájmů politiků (zdroj: ČT24)