Chovanec chce na policejní nábor přes deset miliard, Babiš není proti

Praha - Ministerstvo vnitra bude potřebovat v příštích čtyřech letech 10,6 miliardy korun, aby mohla policie přijmout 4000 nových lidí a modernizovat techniku. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem to řekli ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý. Babiš peníze zatím neslíbil, ale požadavek považuje za oprávněný a chce o něm dál jednat.

UDÁLOSTI: Babiš se nezdráhá navýšit počty policistů (zdroj: ČT24)

U policie dnes slouží zhruba 40 000 lidí; v letech 2016 až 2020 jich chce vnitro přijmout další čtyři tisíce, a jak dříve uvedl ministr Chovanec, měli by zamířit zejména do ulic měst. „Pokud bychom se rozhodli navýšit policisty o čtyři tisíce, tak by to v průběhu let 2016-2020 znamenalo navýšení nákladů o 10,6 miliard,“ konstatoval Chovanec.

Na zmiňovaný početní stav se policie dostala po letech úspor Nečasovy vlády. O zmiňované čtyři tisíce lidí totiž policie přišla od roku 2010. Tehdy v zemi sloužilo přes 43 tisíc policistů, začátkem letošního roku to bylo necelých 39,5 tisíce. V roce 2013 dokonce počet policistů klesl k osmatřiceti tisícům. Odchody urychlilo mimo jiné snížení základní platů o deset procent, k němuž došlo v roce 2011.

Posily pro IT i zásahovky

„Už delší dobu nejen uvnitř policie, ale i s politiky diskutujeme o tom, že se Policie České republiky kvůli předchozím úsporám dostala do situace, kdy nemůže stoprocentně reagovat na všechny nové trendy. Číslo 4000 tisíce cílí na prioritní místa, kde bychom u policie potřebovali navýšit počty,“ uvádí policejní prezident Tomáš Tuhý. „Od hejtmanů, od starostů a od občanů slýcháme, že by chtěli posílit počty policistů v ulicích. Cesta k tomu je tato a buď to stát vezme jako prioritu a najde na to peníze, nebo zůstaneme na počtu 40 tisíc,“ doplnil Chovanec.

Podle resortního návrhu se díky požadovaným miliardám rozšíří řady na obvodních a dopravních oddělení, u kriminalistů (například těch, kteří se specializují na IT) a po útoku střelce v Uherském Brodě i mezi zásahovými jednotkami. Policie chce i peníze na modernizaci policejní techniky mimo jiné proto, že jí dosluhuje vozový park. „Do budoucna by náš požadavek na navýšení nebyl tak velký, ale v současné době, kdy je administrativní zátěž tak vysoká, nelze z těchto požadavků slevit,“ podotýká policejní prezident Tomáš Tuhý.

Babiš: Chovancův plán není nerealistický

Podle Babiše jsou požadavky na posílení policie oprávněné. „Příští rok se ve struktuře složek policie bavíme řádově okolo 600 milionů korun. Domluvili jsme se, že budeme pokračovat dále v jednání, koncepce je kvalitní. Plán, který pan ministr předkládá, není nerealistický. Problém je, že se samozřejmě musíme vtěsnat do rozpočtu a v rámci koalice domluvit priority, co tam chceme nacpat,“ řekl po společném setkání Babiš.

S posílením policejního rozpočtu i navýšením počtu policistů v ulicích souhlasí komunisté. „Je potřeba pomoc ministra financí, ale myslím si, že i ministerstvo vnitra by mohlo ušetřit nějaké peníze,“ uvedl stínový ministr vnitra z KSČM Zdeněk Maršíček. Podle ODS by stačilo zlepšit pracovní podmínky. „Navýšení počtu policistů je nerozumné, vždyť my máme policistů na počet obyvatel dvakrát tolik, co ve Švédsku,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.