Česká spořitelna přesouvá pobočky. Klienti z menších měst musí dojíždět

Brno - Česká spořitelna, ale i další banky snižují počty svých poboček – hlavně v obcích a menších městech. Od června například o svou pobočku přijde Olešnice na Blanensku. Její zrušení zkomplikuje situaci hlavně starším lidem, kteří neovládají internetové bankovnictví.

„Naším cílem je mít pobočky tam, kde je klienti využijí,“ vysvětlila tisková mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová, proč v obcích nacházejících se v Jihomoravském kraji letos zruší další tři pobočky. Ty zmizí kromě Olešnic na Blanensku také ze Zbýšova na Brněnsku a z brněnské ulice Cejl. V únoru už spořitelna uzavřela pobočku i ve Velký Opatovicích.

Celkově letos zruší spořitelna osm svých poboček. „Sledujeme chod poboček a na základě toho jejich síť upravujeme, aby byly pobočky přístupné klientům, a zároveň jsme měli maximálně efektivní provoz,“ dodala Havligerová.

Zrušenou pobočku internet nenahradí. Senioři s ním neumí

Se zrušením pobočky v Olešnici její starosta Zdeněk Peša (nez.) rozhodně nesouhlasí. „Já sám to vnímám pro spoustu seniorů, kterých tu je více než ve městech, jako zradu,“ prohlásil starosta. S Českou spořitelnou, která v obci je už dvacet let, spolupracovali a její zaměstnanci požadavkům obce vycházeli vstříc. „O to překvapivější pro nás bylo, když nám došel dopis s rozhodnutím. Napsali jsme tedy i představenstvu, máme totiž obavu, že zrušení pobočky bude nevratné,“ popsal situaci Peša.

Podle něj bude uzavření pobočky nejtěžší pro obyvatele v důchodovém věku. „Je jich tu více než ve městě. Neumí dobře pracovat s internetem, proto ani s internetovým bankovnictvím. Pro ně je kontakt s úředníkem klíčový,“ dodal starosta.

Starosta Olešnic Zdeněk Peša (nez.) hovoří o rušení jediné banky v obci (zdroj: ČT24)

Podle spořitelny je další pobočka blízko, obyvatelé nesouhlasí

Pro obyvatele Olešnice, podle tiskové mluvčí spořitelny, bude po zrušení pobočky nejblíže další pobočka v Kunštátu, která je od obce vzdálená necelých deset kilometrů. O pár kilometrů dál v Letovicích jsou další banky. „Co se týče pobočky ve Zbýšově, tak v sousedních obcích jako Rosice a Ivančice máme další, které mohou klienty z rušené pobočky převzít,“ popsala možné řešení situace tisková mluvčí. V ostatních regionech je to podle něj obdobné.

„Kunštát sice není tak daleko, ale nedokážu si představit, jak tam staří lidé cestují. V létě to asi zvládnou, ale v zimě to bude náročné i pro mě,“ řekla obyvatelka Kunštátu Jaroslava Holcnerová. Do spořitelny si chodí vyřizovat složenky, ale i vybírat hotovost. Internetové bankovnictví a služby totiž příliš nevyužívá. „Až pojedu do Kunštátu, tak tam třeba budu muset kvůli půlhodině čekat i více než dvě hodiny,“ dodala Holcnerová. Pobočka v Kunštátě je navíc otevřená pouze dva dny v týdnu.

V Olešnici ale zůstane bankomat, na kterém se kromě výběru hotovosti, dá sjednat například i úvěr nebo právě vyřídit složenky. Právě lidem, kteří se například v internetovém bankovnictví příliš neorientují, nebo neví, jak zacházet s automaty, nabízí Česká spořitelna proškolení. Zájemce v programu s názvem Senioři komunikují naučí, jak využívat bankomat, karty a zmiňované elektronické bankovnictví.

Pobočky a bankomaty České spořitelny

                 2006      2007      2008      2009      2010      2011      2012      2013      2014

Pobočky      637        636       646        660       667       654       658       653       634

Bankomaty 1090      1124     1164      1218      1312     1413      1466     1530     1561

Zdroj: Česká spořitelna

Málo využívané pobočky se ruší, přesouvají se jinam

Důvodem rušení poboček je jejich malá využívanost a nevýdělečnost. Většinou ale nejsou zrušeny úplně, pouze se přesouvají na jiné místa. Atraktivními jsou pro banky nyní obchodní centra. Česká spořitelna tak sice letos plánuje osm poboček zrušit, ale stejný počet nových už otevřela. Plánuje se posílení bankovní sítě v severozápadních Čechách - Děčíně, Chomutově a Ústí nad Labem. Není ale zatím jisté, kdy se otevřou. Letos nejnovější devátá pobočka přibyde v Praze v Obchodním centru Černý Most.

„Pokud rušíme pobočku, snažíme se v místě nechat bankomat. Jeho prostřednictvím je možné kromě výběru hotovosti vyřídit základní platební transakce, například zadání jednorázového i trvalého příkazu, dobíjení mobilního telefonu, sjednání úvěru a podobně,“ vysvětlila Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny. Uzavírání poboček není nic neobvyklého, ale je to celoevropský trend v posledních několika letech. Například jen za rok 2012 zmizelo z mapy Evropy přes pět tisíc bankovních poboček.

Do konce roku Česká spořitelna uzavře tyto pobočky:

Olešnice, Zbýšov, Brno Cejl, Osek, Nová Včelnice, Štíty, Lomnice nad Lužnici a Poběžovice

Od začátku roku už zrušila tyto pobočky:

Velké Opatovice, Albertov v Praze, Dobrovice, Hrochův Týnec, Nove Hrady

Zdroj: Česká spořitelna

Pobočky ruší i jiné banky, nahrazují je telefonním operátorem nebo mobilní bankou

Také GE Money Bank zrušila v Jihomoravském kraji čtyři ze svých poboček. Komerční banka a ČSOB si jejich počet udržují ve stejných číslech. Naopak Raiffeisenbank plánuje svou bankovní síť rozšířit.

Alternativním řešením pro obyvatele, kterým se v místě bydliště ruší pobočka, může být telefonní operátor. Ten může nahradit bankovního poradce a většina bank provozuje své zákaznické linky bez přestávky. Do některých menších měst a obcí i pravidelně jezdí v dohodnutý čas mobilní banka. Například ČSOB hodlá zřídit takzvanou virutální pobočku, ve které by si jejich klienti mohli nabízení služby sjednat on-line a potřebné dokumenty by jim pak k podpisu přivezl domů kurýr.

Nejvíce poboček v republice má právě Česká spořitelna, po ní následuje Komerční banka a na třetím místě je Poštovní spořitelna společně s ČSOB. Jejich počty ale mohou být někdy nejednoznačné a zavádějící. Poštovní spořitelnu totiž lidé naleznou na většině pošt a jejich součet by ji okamžitě katapultoval na jednoznačné první místo v počtu poboček. Na těchto přepážkách si ale zákazníci nevyřídí složitější služby, například si nemohou zařídit hypotéku.