Cenu Arnošta Lustiga převzal spoluzakladatel Dobrého anděla

Praha - Čtvrtým držitelem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2014 se stal podnikatel a spoluzakladatel charitativního projektu Dobrý anděl Petr Sýkora. Rozhodl o tom výbor Ceny v čele s kardiochirurgem Janem Pirkem. Nadace už čtyři roky finančně pomáhá rodinám lidí s těžkou nemocí. „Naším cílem bylo zbohatnout. Ale postupně jsme pochopili, že jsou i jiné rozměry než jen vydělávání peněz,“ říká 41letý podnikatel a filantrop, který dal před životem v luxusu přednost charitě.

Cenu nesoucí jméno slavného českého spisovatele Arnošta Lustiga založila v roce 2012 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v čele s Pavlem Smutným. Jejím cílem je každoročně ocenit některého z žijících českých občanů, který se podobně jako Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

Petr Sýkora je český podnikatel, vizionář, filantrop, spoluzakladatel firmy Papirius a také nadace Dobrý Anděl. Českou odnož projektu původem ze Slovenska založil s pomocí současného slovenského prezidenta Andreje Kisky v roce 2011 spolu se svým přítelem a kolegou Janem Černým. Každý do ní vložil 12,5 milionu z prodeje společnosti Papirius, kterou založili ještě jako studenti.

  • Petr Sýkora, laureát Ceny Arnošta Lustiga za rok 2014: „Nápad přišel ze Slovenska, kdy ho pan Kiska v Praze představil podnikatelům. Řadě podnikatelů se to líbilo a my jsme byli zrovna v té situaci, pár let po prodeji firmy, kdy jsme si řekli, že to je něco, co stojí za to v České republice udělat, a že máme zrovna čas, prostředky a možná i zkušenosti něco takového v České republice spustit.“

Nadace Dobrý anděl už čtyři roky pomáhá rodinám lidí s těžkou nemocí, které se kvůli onemocnění blízkého dostaly do finanční tísně. Získávají proto pravidelně peníze, každý měsíc je to několik tisíc korun. Do projektu se zapojilo už více než 40 tisíc dárců, kteří pomohli téměř 2500 rodin nemocných. Za dobu své existence Dobrý anděl rozdělil přes 170 milionů korun. „Ta dnešní cena patří především jim,“ tvrdí Sýkora.

Podle dubnového průzkumu agentury STEM/MARK Češi a Češky míní, že vlastnostmi současného hrdiny jsou statečnost, čestnost, ochota pomáhat a lidskost. Ty podle pořadatelů charakterizují i Sýkoru, který ve srovnání s ostatními laureáty ceny nebyl postaven ve svém životě před jasnou výzvu, dějinný přelom či válečný konflikt. „Svou životní cestou ukazuje, že i dnešní doba má své hrdiny a vzory, dokonce v produktivním věku,“ uvádějí organizátoři.

  • Petr Sýkora, laureát Ceny Arnošta Lustiga za rok 2014: „Naším cílem bylo zbohatnout. Na začátku jsme si chtěli přivydělat, pak rozjet firmu a pak být bohatí. Ale postupně jsme pochopili, že jsou i jiné rozměry, než jen vydělávání peněz.“
Sýkora: Cena patří všem dobrým andělům (zdroj: ČT24)

Jachty a luxusní auta? Sýkora dal přednost charitě

Podle Sýkory jsou hrdinové všude kolem nás, akorát je v mnohých případech neznáme. „Hrdina může být někdo, kdo třeba i cítí strach, ale udělá v danou chvíli to, co je správné,“ charakterizuje statečné a odvážné lidi spoluzakladatel Dobrého anděla.

Podle Pirka je však rozdíl mezi odvahou a statečností. „Odvážný člověk může být, když dává v sázku život někoho jiného, kdežto statečný je ten, kdo dává v sázku svůj život,“ upřesňuje známý český kardiochirurg a předseda výboru Ceny Arnošta Lustiga Jan Pirk.

  • Jan Pirk, předseda výboru Ceny Arnošta Lustiga: "Pánové, místo aby si nakoupili jachty a luxusní vozy, tak veškerou režii té nadace financují ze svých peněz, nikoliv z těch, které vyberou od dárců, takže všechny ty peníze směřují k nemocným."

Dosavadní laureáti ceny Arnošta Lustiga:

  • 2011 biskup Václav Malý
  • 2012 moderátorka Kamila Moučková
  • 2013 válečný veterán a novinář Bedřich Utitz