Na bezpečnostní agentury dohlédne stát. Budou muset mít licenci

Soukromé bezpečnostní agentury budou muset mít ke svému provozu licenci od státu. Vláda podpořila návrh zákona ministerstva vnitra, který tuto povinnost zavádí. Platnost bude mít na deset let a společnosti za něj budou muset zaplatit. Ministerstvo Milana Chovance předpokládá, že se mu na poplatcích podaří vybrat ročně 30 milionů korun.

„Tyto peníze budou sloužit na vytvoření nových systemizovaných míst na ministerstvu vnitra především pro systém licencí ale také kontrolu těchto subjektů. Tu bereme velmi vážně a budeme s ní chtít začít okamžitě, jakmile tato norma vstoupí v platnost,“ řekl po jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec. Jeho návrh odsouhlasili všichni členové kabinetu.

Cílem předlohy je snaha korigovat agentury, které v současnosti vymezuje pouze živnostenský zákon. Ministr poznamenal, že agentury představují specifický druh podnikání i samotného výkonu práce a potřebuje mantinely. „Po území republiky se nám pohybují ozbrojení zaměstnanci, pro své klienty vykonávají specifické služby. Je potřeba nastavit mantinely, které budou jasné, definovatelné a především vymahatelné,“ konstatoval Chovanec.

Zákon byl v plánu už před čtyřmi lety. Jedním z důvodů byla Bártova ABL

O zákoně uvažovaly už předchozí vlády, o návrhu se mluvilo v roce 2011 mimo jiné v souvislosti s kauzou údajného sledování politiků firmou ABL, která patří rodině bývalého ministra dopravy Víta Bárty.

Česká republika je jednou z posledních zemí EU, která dosud právní úpravu o soukromých bezpečnostních službách nepřijala. Už v roce 2011 v tomto oboru pracovalo přes 50 tisíc lidí. Také kvůli množství pracovníků považují odborníci zákon za nutnost.

Lidé si stěžují na kontroly v obchodech

Média poslední dobou upozorňovala třeba na stížnosti zákazníků na jednání pracovníků agentury v obchodech. Podle Sdružení ochrany spotřebitelů bezpečnostním agenturám vyčítají bezdůvodné zadržování a agresi. „Zavedou zákazníky do nějaké místnosti, kde je prohlížejí, ačkoliv na to nemají absolutně žádné právo – vůbec si to nesmí dovolit,“ uvedla častý příklad předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Práva mají totiž bezpečnostní agentury stejná jako každý jiný občan. Zadržet kohokoliv mohou teprve ve chvíli, kdy si myslí, že něco ukradl, a to jenom do příchodu policie. Spolupráce zákazníka je ale čistě na jeho dobrovolnosti. Sama o sobě nesmí ochranka nikoho prohlížet, ani si opisovat údaje z dokladů, a kontrolovaného člověka se smí fyzicky dotknout jen v případě nutné obrany.