Praha a Bratislava: Ve vzduchu si budeme krýt záda

Česká a slovenská vláda se na „federálním“ zasedání v jihomoravských Valticích dohodly na společné ochraně vzdušného prostoru. Česko-slovenská spolupráce je součástí širšího projektu zemí visegrádské čtyřky, a v budoucnu by se tak do ochrany mohlo připojit i Polsko a Maďarsko.

Česko-slovenská spolupráce by se měla týkat ochrany vzdušného prostoru před hrozbami i nevojenské povahy. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického se nyní připravuje právní rámec pro vzájemné přeshraniční zásahy stíhacích letounů v případě, že by bylo civilní letadlo zneužito k teroristickému útoku.

Česko-slovenskou spolupráci při ochraně vzdušného prostoru by měla zintenzivnit také plánovaná výměna slovenských stíhaček. Dosluhující stroje ruské výbavy MIG-29 by podle předpokladů měly nahradit stíhačky Jas-39 Gripen, které využívá i české a maďarské stíhací letectvo.

Všecna témata společného jednání české a slovenské vlády najdete ZDE.

Slovensko pokyvuje: Gripeny by spolupráci zlevnily

„Musím říct, že netrpělivě čekáme, až se slovenská strana rozhodne, jestli půjde stejnou cestou,“ uvedl ministr Stropnický. Obě země by pak mohly vzájemně školit piloty nebo koordinovat logistickou podporu, což by mělo přinést úspory. To ostatně potvrzuje i ministr obrany Slovenska Martin Glváč. „V případě, že bychom přistoupili na gripeny, se proces samozřejmě zlevňuje, protože můžeme využívat společná výcviková centra a logistiku.“

Česko-slovenská spolupráce při ochraně vzdušného prostoru je součástí širšího projektu „společného nebe“, ke kterému se na konci dubna přihlásili ministři obrany visegrádské čtyřky. V budoucnu by se tak mohli při střežení nebe piloti jednotlivých států střídat, včetně Poláků a Maďarů.