Pracovníci agentury pro sociální začleňování přerušili stávku

Praha - Pracovníci vládní agentury pro sociální začleňování v úterý přerušili stávku, kterou zahájili o den dříve. Chtějí vyčkat na výsledek jednání s premiérem Sobotkou, které se má konat 19. května. Pak rozhodnou o dalším postupu, uvedl místopředseda Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády Petr Čáp. Do stávky v pondělí vstoupila většina pracovníků agentury - žádají nezávislost a osamostatnění své instituce.

Stávkující by rádi dosáhli toho, aby vláda přijala usnesení o pokračování činnosti agentury v letech 2016 až 2023. Projekt, podle něhož instituce funguje, totiž letos končí. Dalším požadavkem je, aby se dál pracovalo na zákonu o sociálním začleňování. Norma by měla samostatnost ukotvit. V současnosti je agentura jedním z odborů Úřadu vlády a je v sekci ministra Jiřího Dienstbiera.  

„Dvakrát bylo agentuře přislíbeno usnesením vlády v letech 2008 a 2012, že pokud se její činnost osvědčí, tak bude směřovat k nezávislosti - například formou příspěvkové organizace,“ řekl Petr Čáp.  

Jenže podle Dienstbiera není možné stávkou autonomie dosáhnout – už dříve uvedl, že by vznik nového úřadu musel upravit zákon. Pochybuje však o tom, že by pro to ve vládě a v parlamentu byla politická vůle. Agentura se podle něj nedá vytvořit ani jako samostatná státní příspěvková organizace. Nebylo by prý možné na ni získat peníze z EU, za něž funguje. S tím však stávkující nesouhlasí a poukazují na to, že například ministerstvo práce má Fond dalšího vzdělávání, který evropské peníze využívá.  

Spor mezi pracovníky agentury a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů.  

Premiér Sobotka se chce sejít s trojicí zástupců agentury 19. května večer. Už dříve ovšem prohlásil, že chápe, když zaměstnanci stávkují za vyšší mzdy či lepší pracovní podmínky. „Ale nerozumím tomu, když někdo stávkuje za to, aby jeho agentura byla autonomní, aby mohl rozhodovat o tom, kdo takovou agenturu vede. To ve státní správě dost dobře není možné,“ uvedl premiér. 

„Nejde nám o personální obsazení agentury, ale o zachování její struktury a principů, na kterých byla založena. Rádi panu premiérovi vysvětlíme všechny souvislosti našeho znepokojení i možná rizika chystaných organizačních změn a jejich vliv na politiku sociálního začleňování v celé České republice,“ dodal Čáp.