Mynář: Na nápad začlenění Ruska do EU nereagoval Putin negativně

Vedoucí kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář, který se zúčastnil setkání českého a ruského prezidenta v Moskvě, nezaznamenal „zas tak“ negativní reakci hlavy Ruska na Zemanův nápad, že za dvacet let splyne východní mocnost s Evropskou unií. Prohlásil to v Událostech, komentářích. Na otázku, zda si to sám umí představit, odpověděl, že není vizionář a prognostik jako prezident ČR.

„Padlo to z úst pana prezidenta Zemana a já, protože jsem u těch jednání byl, jsem zas tak negativní reakci pana Putina nezaznamenal,“ řekl Mynář. Protože však sám není vizionář a prognostik jako Zeman, nedokáže prý sám říct, co bude za 20 let. „Ale troufám si říct, že všechno je možné,“ zakončil svůj komentář k Zemanovým slovům o členství Ruska v EU. Na předchozí poznámku, zda vůbec Kreml o členství v Unii stojí, uvedl, že to je „asi otázka na Rusko“.

Zeman v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS řekl, že proces sjednocení Ruska a Evropské unie bude realizován do dvaceti let. Přitom opět odsoudil sankce Unie vůči Rusku za jeho podíl na ukrajinském konfliktu a anexi Krymu. Jsou podle něj kontraproduktivní, protože zvyšují napětí mezi Ruskou federací a Západem.

Mynář: Rusko je náš významný partner (zdroj: ČT24)

Podle reakce premiéra Bohuslava Sobotky na Zemanova slova ale Rusko o členství v Evropské unii ani nestojí. „Naopak Rusko vytváří své vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii, a to, co je myslím na pořadu dne, je zlepšit komunikaci mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií, aby nedocházelo ke konfliktům a obchodním válkám,“ soudí šéf českého kabinetu. „Na co bychom se měli soustředit, je překonat krizi na Ukrajině a zlepšit vztahy, které dneska jsou mezi Evropou a Ruskem velmi napjaté právě v důsledku přístupu Ruska k ukrajinské krizi,“ dodal.

Z reakcí v Událostech, komentářích:

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Kancléřka Merkelová zcela jasně řekla, že zločinná a protiprávní anexe Krymu poškodila vztahy mezi Německem a Ruskou federací. Kdyby pan prezident Zeman při uctění památky padlých řekl stejnou větu, jel bych ho uvítat na letiště s květinami (…) On místo toho mluvil o občanské válce, která už se vlastně uklidnila a ten hodný a milý Putin nechce nic jiného než dodržovat dohody. A o anexi Krymu, za kterou sankce přišly, nepadlo ani slovo.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip: „Pokud šlo o uctění památky padlých ve druhé světové válce, tak to bylo jiné téma a podle mého soudu to ani nebylo předmětem jednání. Nebylo by to ani vhodné (…).“