Babišova firma prodala státu pozemky. Nejdřív ale vláda zvedla jejich cenu

Nový zákon, který zvyšuje výkupní ceny pozemků pro veřejné stavby, si mezi prvními vyzkoušela firma ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše. Pouhé čtyři měsíce po jeho platnosti prodala pozemky pro silniční obchvat za osminásobek ceny stanovené znalcem. Majitelé, kteří prodávali před platností zákona, dostali výrazně méně. Zákon předložil do sněmovny tehdejší ministr za hnutí ANO Antonín Prachař. Babiš ve sněmovně při hlasování chyběl, ve vládě ale o svém střetu zájmů neinformoval. Tématu se věnoval David Havlík z Reportérů ČT.

Nedaleko Benešova na hlavním silničním tahu do Rakouska leží Olbramovice. V malé obci už od 90. let místní protestují proti velkému nárůstu tranzitní dopravy. Obchvat, který by auta odklonil, ale stále existuje jen na papíře. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se totiž stále nedaří získat všechny potřebné pozemky. Stát za ně dlouho nabízel minimum. Se současnou vládou ale přišla změna.

Podle starosty Olbramovic Ivana Nováka (BEZPP) prodali lidé před změnou zákona své pozemky kolem šedesáti korun za metr. „Teď se to prodává už přes dvě stě korun,“ dodává předseda občanského sdružení Olbramovice Vladimír Skalák (ODS). Aby totiž vláda přiměla majitele k prodeji, prosadila loni zákon, který ceny pozemků v trasách plánovaných silnic razantně zvyšuje. Na první pohled rozumný krok ale vedl v Olbramovicích k očividné nerovnosti. Zemědělec Zdeněk Tůma v dobré víře, že obchvat Olbramovicím pomůže, prodal svoje pole už v roce 2008 za šedesát korun za metr.

Babišova IMOBA dostala 231 korun za metr, jiný zemědělec 60 korun

Sousedi, kteří s prodejem otáleli, teď inkasují mnohonásobně víc. „Kdybych vám to mohl říct na rovinu, ale ono to nejde. Vy k tomu třeba dojdete, až se v tom budete víc hrabat, protože pan ministr financí Babiš tam prodává kus pozemku,“ poznamenal k nárůstu ceny Skalák. Babišova firma IMOBA totiž koupila v roce 2006 u Olbramovic zemědělskou usedlost, kde si vicepremiér vybudoval rezidenci Čapí hnízdo. Patřily k ní i rozsáhlé polnosti, kudy plánovaný obchvat povede. Podle zatím nezveřejněné smlouvy inkasovala firma od ŘSD 3 748 320 korun. Částka už byla vypočítaná podle nových pravidel, která umožňují navýšit cenu stanovenou znalcem až na šestnáctinásobek. IMOBA dostala osminásobek a pozemky prodala 21. ledna. Nový zákon vešel v platnost jen čtyři měsíce předtím.

Blokáda dopravy
Zdroj: ČT24

Babiš není jediný, kdo prodával za výhodných podmínek. V Olbramovicích takto prodalo pozemky dalších šest osob. Ovšem nikdo z nich není ministrem financí a vicepremiérem vlády, která návrh příslušného zákona prosadila. Novelu předložil 25. dubna 2014 bývalý ministr dopravy Antonín Prachař nominovaný právě Babišovým hnutím ANO. Argumentoval tehdy hlavně ušetřením nákladů, které by státu vznikly v případě vyvlastňování. To přitom v Olbramovicích stále hrozí. Někteří totiž dál nechtějí prodat své pozemky za žádnou cenu.

Babiš prý o prodeji pozemků nevěděl, ve firmě ale sedí jeho partnerka

Pro přijetí novely hlasovali ve sněmovně většinou poslanci koalice, opozice byla většinově proti. Babiš o zákonu nehlasoval, protože byl z jednání omluven. „Cílem novely je spravedlivá cena pozemků pro výstavbu dopravních sítí potom, co pravicové vlády díky nízkým cenám výstavbu zastavily,“ tvrdí Prachař. Zda věděl o tom, že předkládá novelu, která prospěje Babišově firmě, odpověděl takto: „Váš dotaz k zákonu, který podle vás zvýhodňuje Andreje Babiše, považuji za nesmysl a spekulaci.“

Vláda má patnáct ministrů. O návrhu zákona hlasovalo podle záznamu z jednání všech patnáct přítomných členů kabinetu. Babiš ale střet zájmů nenahlásil. Tvrdí, že zákon neporušil: „Z čeho dovozujete, že jsem měl něco nahlásit? Zákon o střetu zájmů jsem neporušil, neboť nejsem členem statutárního orgánu společnosti IMOBA. Navíc jsem ani nevěděl, že IMOBA prodává nějaké pozemky ŘSD. Jsem sice majitelem více než 200 firem, ale tyto firmy již od svého vstupu do vlády neřídím, takže ani nemohu mít informace o jednáních, která vedou, a o smlouvách, které uzavírají.“ Že by ale nevěděl o pozemcích v Olbramovicíc je dost nepravděpodobné. Ve firmě IMOBA totiž sedí jeho partnerka Monika.

Jakékoliv spekulace s cenou pozemků odmítl i mluvčí koncernu AGROFERT Karel Hanzelka: „Důrazně uvádíme, že projednávání vámi zmiňovaného zákona jsme vůbec nebrali do úvahy a nijak s ním nekalkulovali. K žádnému úmyslnému prodlužování jednání o prodeji pozemků nedocházelo. Byli jsme připraveni pozemky prodat za původní výkupní cenu platnou před přijetím zákona.“

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ovšem chování firmy IMOBA popisuje jinak. Navýšení ceny podle něj přímo vyžadovala: „K oslovení všech vlastníků došlo v roce 2008. V rámci tohoto kroku došlo k jednání se zástupci firmy IMOBA, na kterém byl podmíněn prodej pozemků navýšením výkupní ceny. V září 2013 proběhlo jednání se zástupcem firmy IMOBA, který souhlasil s prodejem pozemků, ale požadoval zařazení protihlukové stěny do stavby. V květnu 2014 byla s velkou medializaci připravována novelizace zákona, která způsobila odpor vlastníků cokoli prodat. ŘSD pokračovalo s výkupy až po její účinnosti.“

Babišova firma tak nakonec dostala za metr pole 231 korun. Zemědělec Tůma inkasoval čtyřikrát méně: „Proto jsem se do toho trochu začal vkládat. Požádal jsem místní občanské sdružení, které bojuje za obchvat, jestli by nebylo možné doúčtovat rozdíl mezi cenou, za kterou to prodali majitelé až teď, a mezi tím, co jsme dostali tehdy my.“ Lidí, jako je pan Tůma, našli Reportéři ČT v katastru Olbramovic dvě desítky. Skalák by ale šel ještě dál. Ti, co stavbu obchvatu protahovali a brzdili, by podle něj měli dostat naopak méně peněz: „Stavba původně stála asi 250 milionů, dnes je to půl miliardy, takže se cena hrozně navýšila.“ Těm, co prodali pozemky hned, by pak dal víc. „Tak by to bylo čestné a poctivé. Ale zase podle zákona to nejde,“ dodal.

Politolog: Dokud bude Babiš v politice, bude diskuse o střetu zájmů trvat

Výkup pozemků tímto způsobem se nelíbí ani soudní znalkyni Miloslavě Pošvářové. „Jestliže je vydáno územní rozhodnutí kudy trasa povede, je přece jasné, že se zahajuje výkup pozemků. Mělo by být zákonem stanoveno, že do tří let od vydání územního rozhodnutí musí všechny pozemky být vykoupeny, nebo pokud se začínají vykupovat za nějakou cenu podle zákona platného v té době, tak se musí vykoupit na celou stavbu. Potom se nevyhneme spekulacím, ke kterým dochází,“ řekla Reportérům ČT.

Při rozsahu majetku a podnikání Andreje Babiše se ale střetu zájmů nelze vyhnout. Podle ředitele Institutu politologických studií Petra Juptnera to znamená, že dokud bude Babiš v české politice, tak po celou tu dobu budou diskuse o střetu zájmů trvat a pokračovat. 

Vydáno pod