Hamáček o Rudé armádě: Nebourejme pomníky, nepřepisujme dějiny

České politické špičky uctily význam Rudé armády pro osvobození Československa před sedmdesáti lety. Premiér Bohuslav Sobotka položil věnec u pomníku rudoarmějců, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček na ruské ambasádě varoval před snahami přepisovat dějiny a „bourat pomníky“.

Tradičního setkání, které pořádalo ruské velvyslanectví, se jako každý rok zúčastnily stovky hostů z řad politiků a diplomatů. Vedle Hamáčka na ambasádu zavítal i bývalý prezident Václav Klaus, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) či kardinál Dominik Duka. Recepcí si ruská ambasáda připomíná Den vítězství, 9. květen, kdy se v Rusku slaví vítězství v tzv. Velké vlastenecké válce (boji s nacistickým Německem v letech 1941-1945).

Hamáček v projevu upozornil, že letošní oslavy konce druhé světové války se odehrávají v atmosféře napjatých vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli konfliktu na Ukrajině, uznání a vděčnost sovětským vojákům za osvobození Československa ale podle šéfa Sněmovny přesahují čas. „Je třeba odmítnout všechny hloupé snahy o přepisování dějin a bourání pomníků,“ zdůraznil Hamáček.

Také ruský velvyslanec Sergej Kiseljov v proslovu, který se většinou týkal 70. výročí konce války, udělal aktuální narážku na dění na Ukrajině. Když připomínal, že v době druhé světové války se státy „s různými ideologiemi a politickými systémy“ dokázaly povznést nad rozpory a spojit se s cílem rozdrtit společného nepřítele, poznamenal: „Pamatovat si to je obzvlášť důležité dnes, kdy se v některých zemích historie na státní úrovni bez okolků obrací naruby, přizpůsobuje se dle potřeby úzkým politickým cílům, kati jsou vyhlašováni za hrdiny a osvoboditelé za okupanty. Čím to může skončit, bohužel, víme nejen z historie.“

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Sobotka: Rudá armáda měla na osvobození největší podíl

Už dopoledne uctil památku 150 000 rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Česka, také předseda vlády Bohuslav Sobotka. S Hamáčkem, předsedou Senátu Milanem Štěchem a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem se zúčastnil pietního aktu na Olšanských hřbitovech, kde položil věnec k památníku vojákům Rudé armády.

„Největší podíl na osvobození Československa v letech 1944 a 1945 měla Rudá armáda. Při osvobozování Československa zahynulo víc než 100 000 vojáků Rudé armády a já si myslím, že je na místě, abychom uctili jejich památku a připomenuli si jejich hrdinství,“ zdůvodnil dnes Sobotka novinářům svoji účast na vzpomínkovém aktu.

Toho se kromě předních českých činitelů zúčastnili zástupci ambasád Ruska a dalších postsovětských republik, váleční veteráni a vojáci. Kytici karafiátů nebo šeříků přišly k pomníku položit také desítky Rusů žijících v Česku. Mnozí z nich měli oděv ozdobený tradičními černo-oranžovými svatojiřskými stužkami, které se staly symbolem hrdinství sovětských vojáků za druhé světové války.