V Čáslavi začíná cvičení uživatelů gripenů, vyvrcholí leteckou show

Čáslav – Na leteckou základnu v Čáslavi přijíždějí vojenští piloti ze Švédska, Maďarska a Thajska. Jejich letectva mají s Českem jedno společné – jádrem jejich sil jsou víceúčelové stíhací letouny JAS-39 Gripen. Gripeny jsou také hlavními „hrdiny“ cvičení Lion Effort, které potrvá dva týdny. Uzavře ho letecká show při dnu otevřených dveří na čáslavské základně.

S výjimkou zástupců thajské armády přilétají vojenští piloti ze zemí označovaných jako Gripen Users Group (GUG – Skupina uživatelů gripenů) do Čáslavi i se svými stíhačkami. Do jejich cvičení se potom zapojí i další stroje českého letectva – bitevníky L-159 Alca a vrtulníky Mi-24 – i nadzvukové stíhací stroje z Polska a Německa a také strakonický protiletadlový raketový pluk. Během nácviku kooperace i vzdušných soubojů bude nad Českem létat na 30 letounů, cvičení se zúčastní na 500 vojáků.

Pro cvičení má letectvo vyhrazený prostor nad Moravou, českým Slezskem a východní a jižní částí Čech, vojenské stroje se zde budou pohybovat v pracovní dny od rána do odpoledne. Civilní letadla se proto nebudou moci pohybovat v nižších letových hladinách.

Největší letecké cvičení v historii české armády má také připomenout desetileté výročí od zařazení gripenů do její výzbroje. Uzavře ho v sobotu 23. května letecká show při dnu otevřených dveří na čáslavské základně. Země GUG pořádají v Česku třetí společné cvičení, předchozí proběhla v roce 2009 ve Švédsku a o tři roky později v Maďarsku.

Stíhačky JAS-39 Gripen vyrábí Saab jako náhradu starších typů Draken a Viggen. Jeho hlavní předností je vynikající manévrovatelnost. Jako víceúčelový stíhač je protějškem amerických F-16 či F/A-18, podobně jako ony se řadí do čtvrté generace stíhačů – na rozdíl od F-35 či Suchoje T-50 vybavených technologií stealth a dalšími novými prvky označovaných již jako pátá generace. Gripeny létají od roku 1988, ve službě jsou však až od roku 1997, kdy je zařadilo švédské letectvo. Vedle něj jsou ve výzbroji vzdušných sil Maďarska, Česka, Thajska a Jihoafrické republiky, k výcviku je používá také britské letectvo a vylepšené gripeny NG objednala Brazílie.

Jas 39 - Gripen
Zdroj: ČT24