Dvořáková: Školám nejvíc vadí, že o jejich problémech mluvíme veřejně

Praha – Jedna z nejčastějších výhrad, které vznášejí školy kritizované akreditační komisí, je ta, že se o jejich problémech dozví veřejnost. V Otázkách Václava Moravce to konstatovala šéfka komise Vladimíra Dvořáková s odkazem na aktuální kauzu Univerzity Jana Ámose Komenského, soukromé vysoké školy, kterou navrhuje zavřít.

Dvořáková: Školám vadí, že o jejich problémech mluvíme (zdroj: ČT24)

„To, co univerzitě a jejím právníkům nejvíc vadí, je, že je informovaná veřejnost. Problém je to u všech škol,“ prohlásila Dvořáková v rozhovoru s Václavem Moravcem. „Kdykoliv se dostaneme do konfliktu se školou, které se omezuje nebo odebírá akreditace, padají námitky, že nemáme právo zveřejňovat některé věci a vystupovat v médiích. Akreditační komise je ale veřejný orgán, který působí ve veřejném zájmu – a nedokážu si představit, abychom veřejnost neinformovali, nalezneme-li vážné problémy.“

Minulý týden komise zveřejnila podnět k zahájení správního řízení, které by UJAKu odebralo státní souhlas – čili by chod soukromé vysoké školy ukončilo. Každý čtvrtý absolvent bakalářského programu podle ní získal titul za nestandardně krátkou dobu. Právníci UJAKu hovoří o tom, že se komise nechová podle pravidel správního řízení a poškozuje studenty i dobré jméno školy.

„Situace je dlouhodobě velmi špatná,“ kontruje Dvořáková. „Považujeme to (návrh na odebrání souhlasu) za svou povinnost, dál je to otázka ministerstva a správního řízení. Škola se může odvolat a nakonec to může dát k soudu, pokud by se s názorem ministerstva nespokojila, ale je možné, že ministerstvo podnět ani nevyužije. Nemohu předjímat, jak by to mohlo dopadnout.“

UJAK vznikla v roce 2001 a celkem z ní dosud vzešlo necelých 30 tisíc absolventů. V současné době nabízí devět bakalářských a šest magisterských programů - do dvou z nich už ale kvůli zmíněným problémům nenabírá studenty. Cena za studium se zde pohybuje kolem 25 tisíc korun za semestr.

V tuzemsku je celkem 72 vysokých škol a univerzit, 44 z nich je soukromých, 26 veřejných a dvě státní (Policejní akademie a Univerzita obrany). Přestože soukromé školy početně převažují, studuje na nich podstatně méně studentů – 39 761 ku 308 428 studentům veřejných a státních škol.