Oslavy osvobození pokračují – dobové ukázky i pietní akce

Česko si dál na řadě míst připomíná 70. výročí konce druhé světové války. Například pražské Kubánské náměstí se proměnilo v dobový armádní tábor. Nadšenci tam ukazují, co Praha zažívala v květnu 1945. Návštěvníci si mohou prohlédnout vojenskou techniku, zbraně nebo uniformy. Na místo přišli i pamětníci a veteráni.

Kubánské náměstí se na dva dny změnilo v sídlo několika válečných armád. V patnácti stanech se usadily desítky dobově oblečených vojáků. Lidem předváděli, jak se na konci druhé světové války žilo, jaké jídlo se jedlo a jak si ho vojáci připravovali. Kromě ruských, českých a německých vojáků tu tábořilo i rumunské vojsko. 

Prohlédnout si lidé mohli i těžkou vojenskou techniku včetně armádního tanku. Návštěvníci mohli vidět různé druhy válečných zbraní a zakoupit si například i maketu ručního granátu.

Komunistická pieta na Olšanech

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) svolala na pražské Olšanské hřbitovy pietní shromáždění u příležitosti 70. výročí osvobození. U pomníku sovětských vojáků na čestném vojenském pohřebišti i na jednotlivé hroby pokládali lidé věnce, šeříky, růže a karafiáty.

Květiny ležely i u nedalekého pomníku západních vojáků. Předseda KSČM Vojtěch Filip připomenul zásluhy padlých vojáků Rudé armády na osvobození Československa, které podle něj nelze zpochybnit. 

Dalších asi 300 stoupenců komunistů si konec války připomnělo na různých místech Prahy, která byla dříve spojena se Sovětskou armádou: náměstí Kinských (dříve náměstí Sovětských tankistů) či náměstí Jana Palacha (dříve Krasnoarmějců). 

Ve Slivici na Příbramsku si lidé připomínají poslední střet druhé světové války na našem území a v Českém Krumlově bude k vidění rekonstrukce bitvy za účasti pěchoty i dobových vozidel. Oslavy pokračují druhým dnem i v Rokycanech, městem, kde vedla demarkační linie, která oddělovala americké a sovětské jednotky. Pořadatelé tam připravili bojové ukázky, ve kterých vystoupí i legendární ruské tanky T-34.