Jan Drda: Peroutka za gentlemana označil Hitlerova vyslance

Podle tvrzení českého spisovatele Jana Drdy označil novinář Ferdinand Peroutka za gentlemana německého vyslance Ernsta Eisenlohra, který v Praze působil ve druhé polovině 30. let. Drda o tom píše ve svém článku Dupli si na propadlišti, který v roce 1958 otiskly Literární noviny. Na materiál upozornil Ústav pro českou literaturu.

Ve svém několikadílném kritickém textu z března 1958 Jan Drda, vlivný činovník tehdejší kulturní politiky, bilancuje svou prvorepublikovou zkušenost a účtuje jak s Ferdinandem Peroutkou, tak se svým někdejším zaměstnavatelem Jaroslavem Stránským, vydavatelem Lidových novin.

O Ferdinandu Peroutkovi, šéfredaktorovi Přítomnosti a komentátorovi předválečných Lidovek, Drda hovoří jako o politickém diletantovi a uvádí, že se v krizových předmnichovských letech několikrát sešel s tehdejším německým ambasadorem Eisenlohrem, aby s ním jednal o česko-německých vztazích.

Mj. uvádí: „'Eisenlohr byl gentleman, který to dobře myslel, ale nic nemohl zmoci,' prohlásil Ferdinand Peroutka po Mnichově, když mu byly tyto schůzky z roku 1937 a 1938 některými jeho přáteli vytýkány. Norimberský soud v roce 1946 ukázal, jak se Ferdinand Peroutka, mírně řečeno, mýlil v tomto gentlemanství. Vyšlo totiž v Norimberku najevo, že v údobí 1936 až 1938 se nestalo nic ze strany henleinovců, aby to nevěděl, aby to neinspiroval, aby při tom nedával pokyny právě tento 'gentleman' Hans Eisenlohr.“ (Drda mylně uvádí vyslancovo křestní jméno - celý text naleznete zde).

Drdův text o Ferdinandu Peroutkovi
Zdroj: Literární noviny/Ústav pro českou literaturu AV

Drda mluví o Eisenlohrovi, Zeman o Hitlerovi

Podle deníku Právo se Peroutka setkával s Eisenlohrem na jeho žádost a ten přes něj údajně vzkazoval Benešovi, že s Konradem Henleinem, vůdcem sudetoněmeckých nacistů, nebude žádná dohoda možná a že Hitler má v úmyslu samostatné Československo zlikvidovat. Právě to zřejmě vedlo Peroutku k tomu, aby velvyslance označil za „gentlemana“.

Na Drdův archivní materiál upozornil Ústav pro českou literaturu. „Že by toto byla ta osudná věta, která již několik měsíců zaměstnává hradní poradce a novináře?“ uvedl na svém facebookovém profilu s odkazem na větu „Hitler byl gentleman“, jíž Peroutkovi na konci ledna ve svém projevu o holocaustu připsal český prezident Miloš Zeman.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček od té doby příslušný komentář, jenž měl podle prezidenta vyjít v meziválečné přítomnosti, marně hledá. Místo něj zveřejňuje Peroutkovy texty z období první republiky, které mají dosvědčovat, že Peroutka morálně selhal. „Tato zjištění pouze potvrzují již publikované věci,“ reagoval v SMS zprávě na Drdův text.

Celý případ už také míří k soudu. Peroutkova vnučka zažalovala Českou republiku zastoupenou prezidentskou kanceláří - od hlavy státu chce omluvu.

Reportáž: Indicii v kauze Peroutka nabídl spisovatel Drda (zdroj: ČT24)

Portrét Ferdinanda Peroutky: Muž střední cesty, kterou zavály dějiny (čtěte zde)