Lidé se podívali do ložnice státních návštěv i bytu Jana Masaryka

Praha - Při příležitosti 70. výročí konce druhé světové války se veřejnosti otevřely dveře obou komor parlamentu i některých vládních budov. Návštěvníci si tak na Den vítězství mohli prohlédnout třeba prostory Poslanecké sněmovny, Senátu nebo Černínského paláce - sídla ministerstva zahraničí. Teprve podruhé v historii lidé zavítali také do Lichtenštejnského paláce na pražské Kampě, kde se ubytovávají vzácné státní návštěvy. Zpřístupněno bylo i podzemí tzv. radničního bloku pod Staroměstskou radnicí, jež byla na konci války jedním z center tvrdých bojů v hlavním městě.

Staroměstská radnice běžně láká hlavně na orloj, vyhlídku a svatby. Málokdo třeba ale ví, že během Pražského povstání byla část radnice srovnána se zemí a zůstalo jen torzo s balkónem. I tyto prostory si mohli lidé během mimořádných prohlídek projít. „8. května 1945 byla Staroměstská radnice a vůbec celé Staroměstské náměstí velmi vážně ostřelováno,“ prováděl návštěvníky manažer radnice Antonín Baloun.

Oběti povstání dnes připomíná kříž z ohořelých trámů u vchodu do běžně přístupného radničního podzemí. „Dole se nacházel jeden z protileteckých krytů. Tady byly konkrétně během Pražského povstání cennosti ze Staroměstské radnice,“ upřesnil Baloun. V nepřístupném podzemí plánovali obránci radnice své akce, uchovávali zbraně a také tu zřídili ošetřovnu. "Bylo tady ošetřeno celkem 253 zraněných, 12 lidí dole zemřelo, dodal průvodce.

Blok radničních budov u Staroměstského náměstí
Zdroj: Jan Kouba/ČTK

Prohlídky Lichtenštejnského paláce probíhaly od 10:00 do 16:00. Budova nyní slouží k pořádání konferencí a pro ubytování významných světových státníků při jejich návštěvách Česka. U paláce si lidé budou moci až do konce května prohlédnout výstavu Čechoslováci pod prapory vítězství, jejíž základ tvoří dochované prapory vojenských jednotek československého odboje.

V Černínském paláci, který obývá ministerstvo zahraničí, si lidé mohli projít vedle dalších prostor také byt někdejšího ministra Jana Masaryka. Palác byl zpřístupněn od 09:00 do 15:00, jeho zahrada o dvě hodiny déle. V ní od 15:00 koncertoval Czech Philharmonic Jazz Band. V zahradním Kaňkově pavilonu si mohli lidé prohlédnout výstavu válečných fotografií Ladislava Sitenského.

Senát lákal zájemce hlavně na prohlídku Kolovratského paláce, v němž sídlily předválečné a krátce i protektorátní vlády. V jeho Zeleném salonku byla tehdejšímu československému kabinetu oznámena tzv. mnichovská dohoda o záboru části území republiky ve prospěch nacistické říše. Návštěvníci mohli nahlédnout i do údajné pracovny protektorátního ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce.

V sídle Poslanecké sněmovny si mohli příchozí prohlédnout reprezentační prostory, hlavní jednací sál i kanceláře některých výborů. Na zhruba hodinové prohlídce přivítal první skupinu návštěvníků sám předseda sněmovny Jan Hamáček. Malostranské paláce horní i dolní parlamentní komory jsou veřejnosti každoročně přístupné 28. října a právě na Den vítězství 8. května.