Armádní muzeum nabízí autentické protektorátní kino

U příležitosti 70. výročí konce druhé světové války předal premiér Bohuslav Sobotka veteránům pamětní minci Úřadu vlády. Symbolicky tak ocenil jejich odvahu v boji za svobodu. Už dopoledne zahájil ministr obrany Martin Stropnický v pražském armádním muzeu na Žižkově výstavu s názvem V ulicích protektorátu Böhmen und Mähren.

Výstava nabízí unikátní předměty po hrdinech odboje nebo po říšském protektorovi K. H. Frankovi, protektorátní kino. Promítané filmy ukazují, že se dobová kinematografie snažila navozovat pozitivní atmosféru, natáčely se proto především komedie. K vidění jsou zároveň autentické předměty z koncentračního tábora. Výstavu pořádá Vojenský historický ústav (VHÚ), ulice protektorátu Böhmen und Mähren budu lidé moci navštívit minimálně do konce roku.

Spoluautor výstavy: Protektorátní ulice má navodit dobový zážitek (zdroj: ČT24)

Na Olšanských hřbitovech zněla česká, ruská i ukrajinská hymna

Padlé ze spojeneckých armád uctil Český svaz bojovníků za svobodu v Praze na Olšanských hřbitovech. Věnce a kytice položili představitelé státu u pohřebiště sovětských nebo bulharských vojáků. Na místě zazněla česká, ruská nebo ukrajinská hymna. Podobnou akci uspořádal Český svaz bojovníků za svobodu i na hřbitově ve Vokovicích.

V Jihlavě se střílelo. Jen v rámci rekonstrukce bojů

Salvy ze samopalů a kulometů, kvílení sirén i hukot leteckých náletů se dnes dopoledne rozléhaly po Masarykově náměstí v Jihlavě. Fiktivní bitvě mezi několika desítkami vojáků wehrmachtu a sovětské armády, kterou ve městě vrcholí dvoudenní oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války, přihlíželo kolem 1500 lidí, z toho polovina žáků základních a středních škol. Konec druhé světové války si dnes lidé připomněli i v dalších městech na Vysočině.

Stále se připomíná 70 let od konce války (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně odstartovaly oslavy ekumenickou bohoslužbou

Ve Zlíně začaly oslavy výročí ekumenickou bohoslužbou v kostele svatého Filipa a Jakuba a pietním aktem u Památníku hrdinů. Ceremonie v parku Komenského se zúčastnili zástupci města, kraje, váleční veteráni, Sokolové, skauti i studenti. Farář také požehnal nové vlajce města. „Je už málo pamětníků, kteří válku zažili. Byl bych proto rád, kdyby to předali dál mladé generaci,“ řekl po pietním aktu primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN).