Strany musí dovysvětlit financování, nejvíc nesrovnalostí má ANO

Vládní hnutí ANO, lidovci, ale i další parlamentní strany mají nedostatky ve finančních zprávách za loňský rok. Tvrdí to sněmovní kontrolní výbor. Jeho členové kvůli tomu projednávání jednotlivých dokumentů přerušili. Strany nyní mají čas na to, aby údaje doplnily. ANO, sociální demokracii nebo opoziční TOP 09 chybí například doložení některých finančních darů. Oprávněnost jejich přijetí možná bude zkoumat i finanční úřad.

Hnutí ANO například vykázalo dar od nadačního fondu, i když zákon uvádí, že politická seskupení je nesmějí od obecně prospěšných společností přijímat. Hnutí se tedy patrně ocitne na seznamu stran, které výbor nahlásí finančnímu úřadu.

Totéž hrozí ČSSD a TOP 09 kvůli tomu, že přijaly dar od firem, v nichž mají zprostředkovaně přes jiné společnosti podíly obce nebo jejich svazky. Sociální demokraté sice poslali výboru právní rozbor, podle kterého se o porušení zákona nejedná, podle předsedy výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) by to ale měl posoudit finanční úřad.

Stovka politických subjektů nedodala zprávy vůbec

Nejdéle se ve výboru mluvilo o zprávě ANO. To sice doplnilo smlouvu na dar od hnutí Východočeši, otazníky ale budí skutečnost, že ANO uvedlo jako příspěvek od státu částku 4,09 milionu korun. Peníze inkasovalo od sněmovny za různé posudky a dokumenty, které vypracovalo pro své poslance. „Je to situace, kterou jsme tu ještě neměli,“ podotkl Koníček. ANO podle něj navíc u nepeněžitých darů nepředložilo jejich hodnotu a součty částek ze smluv s jedním dárcem peněz neodpovídají uvedené celkové vykázané sumě. Podobných nedostatků je víc.

Některé strany pak uvedly souhrnný dar od drobných dárců, ale tyto dárce neidentifikovaly. U KDU-ČSL se podle Koníčka jednalo o 120 tisíc korun. Lidovci prý sdělili, že doklady dohledávají. Obdobný problém se vyskytl i u Strany zelených. Zprávy dodalo v termínu 150 politických stran a hnutí. 120 z nich je úplných, 30 stran a hnutí podalo zprávy neúplné. Stovka politických subjektů zprávy nedodala vůbec.

Pod pokličku stranických financí má dnes možnost nahlédnout málokdo. To by se ale mělo do buducna změnit. Nově by na financování politických stran mohl dohlížet nezávislý orgán, který by hospodaření kontroloval zvenčí. Počítá s tím novela zákona o sdružování v politických stranách a hnutích, kterou na přelomu dubna a května předložilo ministerstvo vnitra vládě. Co vše novela přinese, si můžete přečíst zde.

Vydáno pod