Falešný podpis nepozná, přesto rozhoduje o milionech

Grafolog, nebo písmoznalec? Většina lidí si řekne, že je to to samé. Ale opak je pravdou, mezi oběma je velmi hluboký rozdíl. Grafolog je v podstatě psychologem písma a díky textu odhadne autorovy vlastnosti. Písmoznalec ale posuzuje pravost podpisu nebo rukopisu – na základě jeho posudku se rozhoduje o milionech korun i o tom, zda někdo půjde do vězení. A pak je tady Anna Grabowská, grafoložka a ne písmoznalkyně, která už rozdala desítky, možná stovky špatných posudků. Reportáž o ní natočil Lukáš Landa.

Údajná písmoznalkyně Grabowská se v Reportérech ČT objevila už před čtyřmi lety, kdy na základě jejího špatného posudku málem skončila za mřížemi majitelka jednoho krkonošského hotelu. Přestože už tehdy ČT upozornila na to, že tato údajná písmoznalkyně má pouze grafologický kurz, její posudky se u soudů objevují dodnes. Své o tom ví i paní Pflégrová. U soudu se nyní snaží dokázat, že směnky za skoro 1,5 milionu, které údajně podepsal její dnes už mrtvý manžel, jsou zfalšované.

„V daném řízení byl ustanoven znalec ze strany soudu, doktor Straka, který vypracoval znalecký posudek v oboru písmoznalectví a dospěl k závěru, že se velmi pravděpodobně nejedná o podpis pisatele,“ uvedl Dalibor Zecha, mluvčí Krajského soudu v Ostravě. Zmiňovaný písmoznalec Jiří Straka nepochybuje o tom, že jsou podpisy na směnkách zfalšované. Ale otec pana Pflégra, který směnky uplatňuje, si k soudu přinesl vlastní posudek, který tvrdí, že podpisy jsou pravé. Vypracovala ho Anna Grabowská.

Reportéři ČT: Grafoložka Grabowská stále vydává špatné posudky (zdroj: ČT24)

Grafoložka Grabowská by ale podle ministerstva spravedlnosti neměla o pravosti podpisu vůbec rozhodovat. „Ministerstvo nepovažuje oba obory za jaksi prolínající se, to znamená, oba obory považuje za samostatná odvětví, samostatné oblasti soudního znalectví,“ uvedl na adresu písmoznalectví a grafologie bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil.

  • "Grafologie je psychologií rukopisu a klíčovou otázkou, kterou si psycholog rukopisu klade, je, jaká osobnost psala ten rukopis," uvedl předseda České grafologické komory Jan Jeřábek.
  • "Cílem písmoznaleckého zkoumání je buď identifikovat pisatele sporného textu, anebo zjistit pravost sporného podpisu," říká písmoznalec z Kriminalistického ústavu Praha Miloš Švanda.

Grafologie je proto vlastně psychologií, která podle písma zkoumá osobnost autora. Písmoznalec ale na druhou stranu zjišťuje, kdo rukopis napsal. Jeho služeb se využívá například u ověřování podpisů rukopisných závětí. Je to obor, který má jasně daná pravidla, a u nás se systematicky vyučuje pouze na Kriminalistickém ústavu. Kdežto grafologem se může stát kdokoliv pouze na základě živnostenského oprávnění nebo nějakého kurzu. A právě takový 120hodinový kurz absolvovala i Anna Grabowská.

Odborníci: Nejhorší je, že to neumí

Podle písmoznalců oslovených ČT je největší problém v tom, že grafoložka dělá své znalecké posudky špatně. „Nejenom kriminalistický ústav, ale i jiní civilní znalci na ni zpracovávali řadu revizních případů nebo revizních posudků, a ta její práce je skutečně tristní,“ uvedl Švanda už v roce 2011.

Hlavní argument, kterým Anna Grabowská obhajuje svoji činnost je to, že nemůže překračovat své pravomoci, protože podle ní neexistuje žádný právní předpis, který by rozsah činnosti jednotlivých znaleckých oborů přesně definoval. „Stát z pozice správního orgánu tvrdí, že někdo něco smí, někdo něco nesmí. Dotázali jsme se, z čeho to plyne. Ale odpověď fakticky nebyla,“ uvedla její advokátka Alžběta Schirlová.

„Je to judikaturně dáno. Upevnila se praxe a rozlišení obou oborů. To znamená, jestliže paní Grabowská byla stanovena soudním znalcem v oboru grafologie, tak moc dobře ví, co musela splnit jako kvalifikační předpoklady, a co je obsahem oboru grafologie,“ dodává mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Mezi její klienty patřili i velmi vlivní lidé

Jméno grafoložky Grabowské figuruje i v případech velmi vlivných lidí. Posudek si u ní nechal vypracovat například bývalý ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák. Společně s manželkou vlastnil vilu v pražských Dejvicích. Protože její pořízení a rekonstrukci financovala Dvořákova manželka, dohodli se, že vilu pomocí kupní smlouvy převedou na její firmu. Podepsali tedy kupní smlouvu a plnou moc, pomocí níž byl proveden zápis do katastru nemovitostí. Jenže manželé se po čase rozešli a Martin Dvořák začal svůj podpis na plné moci zpochybňovat právě pomocí posudku Grabowské.„Pan inženýr Martin Dvořák v jednom soudním sporu o vlastnictví lukrativnosti na Praze 6 v hodnotě zhruba 100 milionů korun jako důkaz předložil znalecký posudek paní znalkyně Grabowské, který se ukázal v průběhu jako nepravdivý,“ uvedl advokát Luboš Chalupa. 

Služeb grafoložky využil také bývalý předseda KDU-ČSL a ministr několika vlád Cyril Svoboda, když se soudil s charitativními organizacemi o dědictví po jisté paní Kaprálové v podobě činžovního domu za zhruba 50 milionů korun. I zde ale její posudek neuspěl.

Činnost Anny Grabowské vyvolala reakci také u předsedy Městského soudu v Praze, který jí v roce 2009 odvolal a vyškrtl ze seznamu znalců, právě kvůli tomu, že překračovala své kompetence a dělala identifikační posudky. Grafoložka se však odvolala a toto odvolací řízení trvá až doteď, tedy pět let.